Noi funcţionalităţi şi servicii Azure, anunţate la Build 2021

Continuăm seria noutăţilor anuntate de Microsoft la Build 2021 cu o sinteză legată de Azure. Microsoft investeşte sume colosale în platformă, care se extinde atât ca servicii (Bot Service and Video Analyzer în Azure Applied AI Services), cât şi ca funcţionalităţi (înregistrare şi redirecţionare apeluri în Azure Communication Services). Este o urmare firească a competiţiei intense din piaţa globală, dar şi a profitabilităţii cloud-ului.

În 2008, când Windows Azure își făcea debutul public la Microsoft Professional Developers Conference, nu mulți acordau credit platformei cloud. Nici măcar Steve Balmer – CEO-ul Microsoft la acel moment, în prezent pensionar și patron de echipă în NBA – nu părea foarte convins.

E adevărat însă că, doi ani mai târziu, când Azure se lansa public, scepticismul a fost înlocuit de sloganul „We’re-all-in!“, iar numărul adepților crescuse simțitor. „Convertirea“ la cloud a companiei s-a consemnat însă oficial abia în 2014, când Satya Nadella a preluat conducerea Microsoft, iar noua politică a devenit „Mobile first, cloud first“.

În prezent, portofoliul de soluții și servicii „Intelligent Cloud“– care include platforma Azure este principala sursă de profit a companiei, Microsoft fiind al doilea furnizor de servicii cloud la nivel global, după Amazon. Dar cu o rată de creștere anuală a veniturilor superioară (50% față de 32% în cazul AWS), conform celei mai recente analize de piață Canalys.

Ofensiva Azure continuă

Este explicabil deci de ce Microsoft continuă să investească masiv în dezvoltarea platformei Azure, mai ales că, așa cum afirmă Nadella recent: „După un an de pandemie, adopția nu a încetinit, ba, dimpotrivă, a accelerat, iar acesta este doar începutul. De aceea, ne concentrăm efortul pe construirea serviciilor cloud pentru noua decadă, pe inovare la nivelul fiecărei tehnologii din portofoliu și pe creșterea adresabilității ofertei.“

Obiective care s-au confirmat atât la evenimentul Ignite din primăvară acestui an, cât și la Microsoft Build 2021, unde Azure a fost din nou una una dintre vedetele evenimentului. Am selectat dintre numeroasele noutăți anunțate la conferința dedicată dezvoltatorilor software pe cele cu potențial de aplicabilitate la nivel local și de interes pentru clienții Dendrio.

Servicii inteligente

Azure Applied AI Services reprezintă o nouă gamă de servicii din categoria AI, dezvoltate pe baza ofertei Azure Cognitive Service și Azure Machine Learning. Categoria, care include serviciile deja lansate Cognitive Search, Form Recognizer și Immersive Reader, a fost extinsă acum cu:

  • Azure Bot Service cu ajutorul cărora dezvoltatorii pot crea servicii de tip bot complexe, integrând aplicații Open Source de voce și telefonie, și pe care le pot testa și utiliza pe mai multe canale, cu modificări minimale de cod.
  • Azure Video Analyzer unifică funcționalitățile de Live Video Analytics și Video Indexer într-un singur serviciu, cu ajutorul căruia dezvoltatorii pot construi rapid aplicații inteligente pentru analiză video, atât a fișierelor stocate, cât și a fluxurilor live.

Azure Cognitive Services a beneficiat de mai multe actualizări, dintre care se remarcă serviciul Document Translation, care permite realizarea de traduceri ale documentelor complexe, în mai multe limbi, respectând structura și formatul originale.

O altă funcționalitate interesantă este Azure Machine Learning managed endpoints, care permite dezvoltatorilor și analiștilor de date să simplifice dezvoltarea și operaționalizarea algoritimilor de recunoaștere și modelelor de învățare prin automatizarea proceselor de creare a acestora.

Containerizare

Azure Arc a primit și el de îmbunătățiri multiple, care permit rularea serviciilor Azure – precum App Service, Functions, Logic Apps, API Management și Event Grid – în clustere Kubernetes, oriunde s-ar afla acestea. Astfel, prin simplificarea și extinderea portabilității, companiile pot economisi timpul necesar construirii aplicațiilor containerizate și crește eficienta managementului lor în medii hibride și multicloud.

Totodată, o nouă platformă – Azure Kubernetes Services (AKS) – este disponibilă via Azure Stack HCI. AKS poate fi utilizată de dezvoltatori și administratori pentru construirea, optimizarea și managementul aplicațiilor containerizate.

Comunicații

Suita Azure Communication Services a beneficiat de mai multe îmbunătățiri punctuale, precum:

  • Funcționalități de Call Recording și Direct Routing, pentru simplificarea operațiunilor de înregistrare a apelurilor audio-video (cu opțiune built-in de stocare temporară pentru 48 de ore) și îmbunătățirea capacităților de rutare și conectare a infrastructurilor on-premises de telefonie mai vechi.
  • Azure Communication Services Calling SDK pentru Windows Universal Windows Platform (UWP), kit cu ajutorul căruia dezvoltatorii pot aduce funcționalități de apelare voce și video în aplicațiile care rulează pe sistemul de operare Windows.
  • Librărie UI, pentru asigurarea unei experiențe mai bune la nivelul utilizatorilor finali.

Securitate

Pe zona de securitate Azure vine cu mai multe îmbunătățiri notabile:

  • Azure Security Center (ASC) asigură acum scanarea containerelor, astfel că dezvoltatorii pot verifica respectarea cerințelor de securitate din primele etape de creare a unor noi aplicații și/sau servicii.
  • Continuous Access Evaluation (CAE) o nouă funcționalitate de autentificare integrată în Azure Active Directory pentru evaluarea activității utilizatorilor în timp real și care poate revoca automat accesul la resursele protejate.
  • Azure Confidențial Ledger (ACL) – un nou serviciu special conceput pentru protejarea datelor sensibile, salvate sub formă de înregistrări audio.

Marketplace

Azure Marketplace include acum două oferte, disponibile deja, care ajută companiilor să își mute aplicațiile Java în infrastructura Azure. Prima dintre acestea este pentru platforma de aplicații enterprise Red Hat JBoss EAP, care oferă suport pentru migrare, facilitează aducerea de noi rersurse Azure (precum PostgreSQL sau SQL Server) și dezvoltarea de noi aplicații Java în cloud. Cea de a doua este pentru WebSphere Application Server și simplifică mutarea aplicațiilor Java prin crearea automată de template-uri de soluții. Tot pentru îmbunătățirea performanței aplicațiilor Java în Azure a fost lansată și distribuția LTS gratuită Microsoft Build of OpenJDK.

De menționat în acest context este și faptul că serviciul Azure Pureview oferă acum suport și pentru Azure Database for mySQL și Azure Database for PostgreSQL, care, la rândul lor, beneficiază de noi opțiuni low-cost și gratuite. De exemplu, dezvoltatorii care își creează un cont Azure gratuit beneficiază de Azure Database for PostgreSQL și MySQL Flexible Server fără nici un cost suplimentar, timp de 750 de ore, în primele 12 luni.

Noutățile anunțate de Microsoft la Build 2021 cresc atractivitatea și performanța platformei Azure, oferind totodată companiilor oportunități economice, fără limitări hardware și software. Dacă doriți mai multe detalii despre cum puteți integra și utiliza servicile Microsoft Azure în compania dvs., ne puteți contacta.