Meraki IoT For the Win – 5 motive

Organizatiile pot folosi puterea IoT-ului pentru a obtine beneficii importante fara a fi nevoite sa investeasca sume mari de bani. Printre cele mai des intalnite use case-uri ale IoT-ului in mediile enterprise se numara si:

  • securitatea fizica a oamenilor si a bunurilor
  • monitorizarea proactiva a conditiilor de mediu
  • reducerea costurilor operationale prin automarizari

Un sistem IoT functioneaza in 5 pasi pentru a putea oferi informatii utile pentru organizatie:

  1. Achizitia de date – senzorii IoT “culeg” date telemetrice din mediul inconjurator. Aceste informatii pot fi simple precum inregistrarea temperaturii sau a umiditatii sau pot fi complexe precum o inregistrare video.
  2. Transmiterea datelor. Datele culese este transmisa catre cloud cu ajutorul unui dispozitiv numit gateway. Senzorul comunica cu gateway-ul printr-o conexiune radio cum ar fi Bluetooth. Gateway-ul poate comunica cu cloud-ul printr-o conexiune Wi-Fi sau celulara, in functie de reteaua in care este instalat.
  3. Procesarea datelor. Platforma IoT din cloud proceseaza datele primite de la gateway-uri. Procesarea poate consta in a verifica daca temperatura masurat se afla in limitele acceptabile sau poate fi mai complexa precum detectia unui obiect dintr-o inregistrare.
  4. Vizualizarea datelor. Datele procesate sunt transformate utile pentru organizatie sub forma de alerte transmise de catre platforma cloud prin email, sms sau notificari de tipul Push.
  5. Analiza datelor si predictii. Datele colectate de-a lungul unei perioade de timp pot fi folosite pentru a crea baseline-uri care sa ajute organizatia sa inteleaga ce este normal si ce reprezinta anomalii. Prin telemetrie continua, platforma cloud poate sa ofere si predictii cu privire la anumite evenimente, asigurand organizatiei timp de actionare inainte ca problemele sa apara.

Platforma Meraki urmeaza pasii de mai sus si ofera organizatiilor urmatoarele avantaje:

  • alerte trimise in timp real. API-uri Meraki pot fi folosite pentru a interconecta senzorii sai de mediu si camerele video smart pentru a crea alerte in timp real cu informatii pretioase. De exemplu, senzorul MT poate trimite o alerta atunci cand o usa care in mod normal sta inchisa este deschisa. Prin API-uri, alerta poate contine si o imagine cu acea usa la momentul la care a fost declansata. Acest context ajuta organizatia sa determine daca este necesara o actiune imediata daca usa a fost fortata sau daca nu este nevoie de interventie pentru ca usa a fost deschisa de un paznic care isi facea rondul.
  • amprenta hardware redusa. Echipamentele IoT Meraki (camerele MV si senzorii MT) dispun de capabilitati integrate care le permit sa functioneze in mod autonom fara sa fie necesare alte componente hardware. De exemplu, camerele MV au un SSD integrat care le permite stocarea locala a imaginilor capturate si au un radio Bluetooth care le permite sa functioneze ca gateway pentru senzorii MT. Ecosistemul IoT Meraki nu necesita alte controllere, servere sau DVR-uri.NVR-uri. De fapt, ecosistemul Meraki IoT are nevoie doar de senzor, de camera si de platorma cloud.
  • Fiind o platforma cloud-native, Meraki poate acomoda organizatii de toate dimensiunile, cu un numar oricat de mare de locatii dispersate geografic intr-un mod simplu si rapid. Mai mult, senzorii si camerele pot fi configurate dinainte ca ele sa ajunga in locatia in care se vor instala. O data ce dispozitivul va avea conectivitate la Internet acesta va contacta cloud-ul Meraki si isi va download-a configuratia. Sunt asadar posibile scenarii de tipul plug and play. Senzorii MT se vor conecta automat la camera MV ca va functiona ca gateway/releu catre cloud-ul Meraki.
  • securitate, prin trei aspecte:
  • Multe dispozitive IoT vin complet nesecurizte, insa toate echipamentele Meraki contin un chip numit TAm (Trusted Anchor module) care garanteaza ca firmware-ul instalat pe echipament este creat de catre Cisco, este autentic si este nemodificat.
  • Canal de managemen out-of-band. Organizatiile sunt reticente atunci cand aud de cloud pentru ca si-au format parerea ca toate datele lor ajung in cloud. Meraki separa traficul de management de traficul normal de utilizator. Intre platforma Meraki si echipamentele on premises vor fi transmise doar metadate (configuratii, setari, alerte, statisitici, date telemetrice) printr-o conexiune SSL. Traficul utilizatorilor va fi trimis direct catre destinatia la care trebuie sa ajunga.
  • Platforma Meraki este capabila de a “impinge” update-urile sau patch-urile imediat ce aceastea sunt disponibile catre fiecare dispozitiv IoT. Astfel se minimizeaza downtime-ul si se maximizeaza securitatea organizatiei.

– platforma all-in-one. Senzorii si camerele Meraki se integreaza in aceeasi platforma de management, configurare si monitorizare: dashboard-ul Meraki care pune la dispozitie o singura interfata prin care se face managementul tuturor echipamentelor si prin care se face o provizionare centralizata a update-urilor, functiilor si a politicilor de configurare. API-urile publice sporeste si mai mult functionalitatea platformei si face posibile integrarile cu solutii de la alti parteneri (exista si un marketplace Meraki cu solutii foarte interesante in acest sens).

Inginerii Dendrio va pot ajuta in implementarea dispozitivelor IoT Cisco Meraki pentru a va organizatia in securizarea mediului de lucru, pentru a reduce costurile operationale si pentru a creste gradul de proactivitate in monitorizarea evenimentelor on premises.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer