Departamentele IT din companiile mari, cu infrastructuri eterogene și grad mare de dispersie geografică, alocă mai mult de jumătate din timp soluționării problemelor care afectează performanța rețelelor. La o privire mai atentă principalul vinovat ar fi rețelele Wi-Fi, care generează aproape două treimi dintre evenimente și pentru care 60% dintre administratorii de rețea afirmă că le consumă cel puțin o zi pe săptămână cu analiza și remedierea incidentelor din rețelele wireless. (date confom Network World: „Why Wi-Fi needs artificial intelligence“)
Eficiența scăzută a departamentelor este cauzată de uneltele inadecvate utilizate pentru detectare și remediere. Raportul Gartner Strategic Roadmap for Networking (2019) arată că majoritatea echipelor IT (60%) folosesc captura de pachete ca principală metodă de investigare în procesele de troubleshooting, iar aproximativ 70% din operațiunile de rețea sunt realizate încă manual. Există însă și excepții, 63% dintre companiile care utilizează Aruba Central au scăzut la jumătate timpul necesar identificării și rezolvării problemelor din rețea. Mai mult, conform analizei Exploring the ROI of Cloud-managed Networking with Aruba Central, o treime dintre clienții Aruba au raportat o reducere cu 75%.
Cum valorifică Aruba Central avantajele AI
Rezultatele obținute de clienții Aruba Central au fost obținute prin utilizarea funcționalităților AIOps integrate. În abordarea Aruba, AIOps reprezintă o nouă generație de soluții AI care integrează algoritmi de Machine Learning (ML) și instrumente de automatizare a acțiunilor de identificare, investigare, remediere și prevenție a problemelor ce pot afecta performanța rețelei. Funcționalitățile AIOps integrate în Aruba Central sunt dezvoltate pe modele ML antrenate constant cu noi date obținute din infrastructurile celor peste 100.000 de clienți ai plaformei cloud.
Principalele funcționalități AIOps integrate în Aruba Central sunt:
- AI Insights: cu ajutorul acestui tip de funcționalități, Aruba Central monitorizează, identifică și diagnostichează automat orice tip de eveniment care afectează rețeaua. Fie că vorbim de rețele fixe, wireless sau WAN, funcționalitatea AI Insights se adaptează dinamic la specificul fiecărei topologii și la schimbările care survin, fără a fi nevoie de configurare manuală sau ajustarea pragurilor nivelului de serviciu. Capabilitățile native de depistare a anomaliilor – dezvoltate pe baza modelelor ML – asigură nu doar semnalarea potențialelor probleme, ci și evaluarea gravității și impactului lor pe măsură ce apar. Această abordare permite administratorilor să identifice rapid cauzele unei probleme și măsurile necesare de remediere cu o acuratețe de până la 95%.
De exemplu, AI Insights depistează automat problemele ce apar în utilizarea benzilor de 2,4 și 5 GHz și ajută administratorii să ajusteze parametrii de funcționare ai rețelelor Wi-Fi astfel încât acestea să livreze cea mai bună performanță, indiferent de modul în care variază densitatea utilizatorilor. AI Insights furnizează informații detaliate și despre Airtime Utilisation – o metrică importantă pentru evaluarea și măsurarea performanței rețelelor wireless. Astfel, administratorii pot evalua impactul amplasamentului, condițiilor de mediu și densității utilizatorilor asupra performanței punctelor de acces, pot depista zonele ineficient acoperite precum și problemele de conectivitate.
- AI Search: este un motor de căutare care utilizează tehnologii NLP (Natural Language Processing), cu ajutorul căruia administratorii pot utiliza limbajul natural pentru a găsi și accesa rapid informații relevante. De exemplu, folosind AI Search echipele operaționale pot identifica imediat – fără să mai piardă timp căutând date specifice – care sunt măsurile de răspuns recomandate pentru anumite evenimente de rețea sau configurațiile optime pentru anumite categorii de echipamente de networking în anumite situații.
O dată ce sunt obținute noile setări sau configurații de rețea, funcționalitatea Impact Analysis Reports permite realizarea unei analize comparative a performanțelor, de tip Before&After, utilă pentru luarea deciziei înainte ca orice modificare să fie realizată.
- AI Assist: utilizează informații de telemetrie colectate în mod automat pentru a evalua și diagnostica nivelul de performanță al rețelei prin analiza comparativă a seturilor de date anonimizate obținute de la alți clienți Aruba Central care dețin și/sau operează rețele cu topologii și configurații similare. Folosind aceste informații, administatorii de rețea pot realiza benchmark-uri comparative pentru a identifica setările optime de configurare. Astfel, poate fi obținută o îmbunătățire a performanței cu până la 25%. Mai mult, prin învățare și comparație funcționalitățile de Self-healing pot realiza automat actualizarea configuratiilor, eliminând astfel intervențiile manuale. Se obține astfel, creșterea vitezei de execuție și scădere riscului de apariție a erorilor umane.
Totodată, utilizând detectarea automată a anomaliilor și evenimentelor – prin utilizarea modelelor ML –, Ai Assist poate declanșa colectarea de date necesare proceselor de troubleshooting, identificând problemele înainte ca acestea să creeze disfuncționalități majore. Odată ce fișierele log sunt colectate, corelate și analizate, în funcție de rezultatele obținute este emisă o alertă automată către administratorii de rețea, datele putând fi vizualizate și partajate cu echipele Aruba TAC pentru a solicita servicii de asistență proactivă în determinarea cauzei principale și remedierea ei.
Optimizarea performanței prin funcționalități inteligente
Complementar, Aruba Central integrează și orchestrează numeroase funcționalități inteligente care asigură atingerea unor niveluri superioare de performanță.
De exemplu, pentru a respecta cerințele de latență și lărgime de bandă ale aplicațiilor și serviciilor și pentru asigurarea unei experiențe optime utilizatorilor finali, Aruba Central utilizează tehnologia Air Slice, prin care resursele radio sunt alocate dinamic. Complementar, pentru îmbunătățirea capacității și acoperirii wireless, platforma utilizează funcționalitatea AirMatch, care utilizează capabilități AI și ML pentru a analiza și depista schimbările care survin la nivelul punctelor de acces și pentru a ajusta automat configurațiile.
Un nivel superior de performanță este obținut din integrarea platformei de network management cu Aruba User Experience Insight (UXI), soluție cloud care monitorizează și evaluează nivelul de performanță al rețelei și al aplicațiilor și detectează apariția problemelor ce pot afecta experiența utilizatorilor finali. Senzorii UXI urmăresc și testează permanent randamentul rețelelor și raportează anomaliile direct către consola centrală de Network Health din Aruba Central. Totodată, UXI utilizează capabilitățile de Machine Learning pentru a genera modele de trafic ce imită comportamentul utilizatorilor finali și al echipamentelor IoT. Pe baza rezultatelor obținute, funcționalitatea AI Alerts identifică și semnalează administratorilor segmentele de rețea, echipamentele și configurațiile care nu asigură nivelul de performanță necesar, pentru ca potențialele problemele să fie remediate în mod proactiv.
Avantajele modelului as-a-Service
Conform definiției Gartner, AIOps reprezintă o combinație de tehnologii Big Data și Machine Learning, utilizate pentru automatizarea operațiunilor IT. Alăturarea termenilor AI, Big Data, Machine Learning este însă, în majoritatea cazurilor, asociată cu investiții consistente și timpi mari de dare în folosire.
Și în acest caz Aruba Central reprezintă o exceție. Așa cum menționam în materialul dedicat prezentării beneficiilor operaționale asigurate de platforma Aruba, aceasta este disponibilă în trei versiuni: on-premises, as-a-Service și în model managed services.
Pentru a crește atractivitatea și îmbunătăți performanța ofertei as-a-Service, Aruba Central este livrată acum din platforma HPE GreenLake. Astfel, echipele IT beneficiază de un suport serios în consolidarea eficienței operaționale, prin utilizarea unui singur model de operare în administrarea serviciilor de rețea, infrastructură de calcul și stocare, atât în mediile on-premises, cât și în cloudul public.
În plus, prin încorporarea Aruba Central în platforma HPE GreenLake, companiile au acces la:
- Niveluri superioare de protecție, asigurate prin funcționalitățile avansate de Single Sign-On și auditurile de securitate integrate.
- Control extins asupra costurilor și analize de consum pentru optimizarea structurii costurilor.
- Flexibilitate în realizarea achizițiilor, cu opțiuni multiple de subscripție (care vor fi disponibile începând din mai 2022).
- Reducerea efortului operațional – prin modelul as-a-Service, configurarea, personalizarea, administrarea și mentenanța platformei Aruba Central este realizată de către HPE sau partenerii autorizați, calitatea serviciilor livrate fiind garantată contractual.
HPE GreenLake deține un larg catalog de servicii, scalabile, flexibile și disponibile în regim Pay-per-Use și Self-service. Dacă doriți mai multe informații despre soluție și serviciile livrate de HPE și Dendrio, va invităm să ne contactați și să accesați și materialele noastre despre Cum puteți crește eficiența echipei IT și scădeea cheltuielile operaționale cu Aruba Central, precum și cel care prezintă Soluțiile practice de creștere a securității rețelei utilizând Aruba Central.
De asemenea vă punem la dispoziție un e-Book pe care să îl puteți transmite mai departe în organizație: