Scurt istoric
Industria este un pilon de baza pentru economia oricarei tari, alaturi de alte activitati precum comertul, transporturile, serviciile, turismul sau agricultura.
De-a lungul timpului, industria a cunoscut mai multe iterarii, in prezent ajungandu-se la cea cu numarul 4.
Prima revolutie industriala a avut loc aproape de sfarsitul secolului 18 si a fost marcata de aparitia motorului cu abur. Principala caracteristica a acestei revolutii a fost mecanizarea proceselor de productie a bunurilor, avand ca sursa de energie carbunele. Tot acum se dezvolta foarte puternic industria metalurgica si sistemele de cai ferate, lucruri care accelereaza puternic schimbul de marfuri.
A doua revolutie industria a fost marcata de aparitia unei alte surse de energii, electricitatea, la finalul secolului al 19-lea. Industria chimica inregistreaza un progres exceptional, dezvoltand primele fibre sintetice, vopseluri si ingrasaminte artificiale. Apar si primele sisteme de telecomunicatii: telegraful si telefonul.
A treia revolutie industriala a inceput dupa 1950 si ajunge pana in zilele noastre si a fost marcata de aparitia unei alte surse de energie, energia nucleara. Progesul tehologic este marcat de inventarea tranzistorului si de a microprocesorului. Incepe si o lupta intre SUA si URSS pentru cucerirea spatiului. Procesele industriale sunt automatizate si apar primii roboti industriali.
Suntem in prezent martori la a patra revolutie industriala si este prima care nu a fost declansata de aparitia unei noi surse de energie, ci de un fenomen tehnologic, fenomenul de digitalizare. Industria 4.0 este marcata de inteligenta artificiala, printarea 3D, tehnologii de AR/VR, IoT si vehicule autonome.
Ecosistemul Meraki pentru industria 4.0
Pandemia de COVID-19 si criza prin care trece “lantul de aprovizionare” nu au facut decat sa accelereze ritmul in care companiile din sectorul industrial adopta un cadru digitalizat in care sa isi desfasoare activitatea economica. Cisco Meraki propune urmatoarea solutie care sa ajute organizatiile din sectorul industrial sa isi digitalizeze operatiunile:
WiFi6 pentru IIoT. Industrial Internet of Things este un lucru din ce in ce mai prezent mai ales in fabrici. Carucioare autonome care transporta unelte si scule de la o banda de asamblare la alta, brate robotizate care executa anumite operatiuni (de exemplu de sudura), motostivuitoare care aseaza marfa pe rafturi, toate acestea sunt interconectate la retea. Aceasta conectivitate ofera un control centralizat, o vizibilitate care pana acum a lipsit cu desavarsire si posibilitatea de a obtine informatii relevante pentru business case-ul organizatiei care sa sporeasca eficienta proceselor tehnologice si sa detecteze la timp defectele din lantul de productie. Dispozitivele care trebuie sa se conecteze la retea trebuie sa fie deservite de tehnologii noi, sigure si stabile precum WiFi6/6E. Noile AP-uri 802.11ax sunt capabile sa ofere performantele necesare pentru a putea beneficia de toate avantejele pe care IoT le aduce mediului industrial.
Senzori smart pentru monitorizare. Senzorii sunt echipamente deosebit de importante pentru mediul industrial. Ele ajuta in imbunatatirea proceselor de productie, in monitorizarea mediului pentru a identifica eventuale modificari de parametrii ambientali si in prezicerea aparitiei unor defecte in lantul de productie. Senzorii MT din portofoliul Meraki pot fi folositi pentru monitorizarea temperaturii si a nivelului de umiditate, pentru a detecta prezenta apei, pentru a alerta daca o usa este deschisa, si pentru monitorizarea calitatii aerului. Acesti senzori se instaleaza foarte usor fiind alimentati de baterie si de tehnologia Bluetooth BLE, iar configurarea lor din Dashboard-ul Meraki se face in cateva minute. Posibilitatea de a conecta acesti senzori la gateway-urile Bluetooth furnizate de AP-urile MR sau camerele MV Meraki elimina necesitatea achizitionarii de hardware suplimentar.
Platforma Meraki. Aceasta platforma este nascuta in cloud si ofera toate beneficiile aduse de aceasta tehnologie: scalabilitate fara limite, usurinta in management, update-uri automate si, bineinteles, API-uri si un ecosistem de parteneri care ofera aplicatii pentru foarte multe business case-uri. De exemplu, se poate crea o aplicatie care foloseste AP-urile MR si tag-uri Bluetooth pentru localizarea anumitor asset-uri de-a lungul ciclului de productie sau pentru a identifica daca mai sunt oameni intr-o zona in care a avut loc un accident. Informatiile de localizare sunt extrase prin API-uri din dashboard-ul Meraki si sunt oferite dezvoltatorilor software pentru a servi ca material algoritmilor de localizare sim ai departe ca informatii pentru ridicarea unor alerte.
Reteaua a fost mereu elementul care a interconectat oameni, procese, echipamente si date. Iar reteaua poate fi folosita si de catre industrie ca fundatie pentru noua revolutie. Cisco Meraki are in portofoliul sau solutiile potrivite pentru a ajuta organizatiile sa isi inceapa drumul spre digitalizare.
Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer