Fii in siguranta si in vacanta

Pentru multi dintre noi luna iunie este luna in care mergem in vacanta, ce-i drept, dupa mult timp. Luna iunie este si luna sigurantei pe Internet, si inainte de a ajunge la mare pe plaja, ar trebui sa ne luam putin timp si sa ne gandim cum sa ne pastram dispozitivele si datele in siguranta in timp ce relaxam.

In primul rand trebuie sa stim ce dispozitive luam la noi si care raman acasa. Cu siguranta vom avea telefonul, poate si o tableta sau laptop sa mai vedem seara un episod din serialul preferat. Dupa acest triaj, pentru acele dispozitive care merg in bagaj trebuie facut un backup cel putin pentru fiserele importante. Copia de rezerva poate fi stocata pe un disk extern, pe un stick USB sau intr-un mediu de stocare din cloud si e bine ca avem de unde alege: Google Drive, One Drive, iCloud, Dropbox, [insert cloud service here] 🙂 In al doilea rand, un pic de “curatenie de primavera” ar fi foarte bine venita: facut un inventar al aplicatiilor – cele necesare sa fie actualizate, cele neutilizate sa fie dezinstalate.

Apoi:

  • Activeaza functia de “Find my device”. Se poate dovedi utila in cazul in care telefonul este pierdut sau furat. Se poate face o resetare la setarile din fabrica de la distanta sau se poate afisa un mesaj cu detaliile la care poti fi contactat in cazul in care cineva gaseste telefonul.
  • Nu folosi o retea WiFi publica atunci cand ai de efectuat operatii cu date sensibile sau confidentiale: logare in contul de email sau in retelele sociale, operatiuni bancare sau transferuri de fisiere. Daca e musai, foloseste o conexiune VPN inainte de orice.
  • Nu posta din vacanta pe retelele sociale. Dai de stire persoanelor mai putin bine intentionate ca nu esti acasa 😊
  • Securizeaza-ti dispozitivul cu functia de screen-lock prin implementarea unui parametru de biometrie (recomandat) sau un patter/pin/parola (decat nimic e bine si asa 😊 )
  • Impune o autentificare in doi pasi (2FA) pentru a obtine acces la conturile tale. Astfel, chiar daca credentialele tale au fost compromise, accesul neautorizat la date nu va fi posibil.
  • Anumite dispozitive poate fi hack-uite prin exploatarea unor vulnerabilitati ale driver-ului sau chipset-ului Bluetooth asa ca, daca nu o folosesti, cel mai bine este sa opresti radio-ul Bluetooth. In plus, castigi ceva extra durata de viata a bateriei.
  • Si atentie la ofertele last minute primite pe email, sms sau instant messaging care ofera in schimbul unui “mic avans pentru a-ti rezerva locul” dealuri la preturi prea bune ca sa fie adevarate. Sunt inselatorii menite sa prinda in mreje persoanele atrase de astfel de afaceri bune.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer