Pentru multi dintre noi posibilitatea de a munci de oriunde a devenit atat de importanta incat este un factor decisiv atunci cand alegem un nou job sau cand ne gandim daca ramanem la locul actual de munca. Pentru a putea oferi un loc de munca hibrid organizatiile trebuie sa aiba in vedere modul in care angajatii, clientii, partenerii si furnizorii interactioneaza unii cu ceilalti, indiferent de locatia in care se afla. Departamentul IT trebuie sa aleaga si se implementeze tehnologiile si solutiile potrivite pentru ca experienta de munca sa fie sigura si placuta chiar daca are loc de acasa, din birou sau din oricare alt loc.
Biroul de acasa
Nu toti avem noroc sa avem acasa o camera pe care sa o transformam intr-un birou in adevaratul sens al cuvantului si cu toate elementele specifice acestuia. Asa va trebui sa muncim dintr-o camera dedicata in mod normal unei alte functionalitati (dormitor, bucatarie, living), ceea ce poate prezenta anumite provocari. Modul in care cei de acasa muncesc poate fi facut mai simplu si mai placut cu tehnologia potrivita:
- Meraki Z3C este un firewall enterprise intr-o forma portabila care ofera conectivitate wireless 802.11ac wave 2 si conexiune redundanta la Internet printr-o linie celulara dedicata. Biroul de acasa poate fi conectat de sediul companiei si de resursele din cloud prin legaturi VPN, astfel incat tot ce ii este necesar angajatului sa ii fie la indemana rapid si sigur.
- Meraki Systems Manager poate fi folosit pentru a implementa o politica de acces de tip Zero Trust. Astfel organizatia poate sa protejeze dispozitivele si aplicatiile folosite de angajati.
- Pentru sedinte colaborative Cisco Webex Desk Mini ofera experiente similare ca meeting-urile fata in fata, ceea ce creste gradul de implicare din partea angajatilor. In plus este usor de mutat dintr-o camera intr-alta.
Biroul de oriunde
Unii angajati sunt nevoiti sa calatoreasca mult, iar altii poate s-au plictisit de rutina si isi doresc o schimbare de peisaj. Daca acasa intalnim provocari in a fi productiv, intr-un loc public situatia este si mai complicata si … mai riscanta.
- Angajatii care calatoresc pot accesa intr-un mod sigur resursele necesare utilizand un client de VPN precum cel nativ oferit de sistemul de operare folosit sau Ciso AnyConnect, fara a avea nevoie de hardware suplimentar.
- Departamentul IT poate folosi Meraki Systems Manager pentru a impinge profile de VPN, update-uri de aplicatii si alte setari, indiferent de locatia angajatului.
- Pentru call-uri si meeting-uri de calitate se pot folosi castile Cisco Bang&Olufsen 980 care dispun de anularea activa a zgomotului (ANC) si de Cisco Webex pentru eliminarea zgomotului de fundal.
- Pentru a nu avea grijja a doua telefoane mobile, unul pentru uz personal, celalalt pentru munca, anagajul poate folosi Webex Go care le va permite sa foloseasca numarul de telefon de munca pentru a primi apeluri si pentru a suna de pe telefonul personal.
Biroul de la birou
Trecerea la un mod de munca hibrid inseamna ca vor fi mai putini angajati prezenti pe premisele companiei. Ceea ce permite marirea distantei dintre birouri si implementarea conceptului de “hot desk”.
- Organizatia poate implementa aplicatii de hot desking din marketplace-ul Meraki pentru ca angajatul sa isi rezerve un birou in ziua in care merge fizic la serviciu.
- Camerele video Meraki MV pot fi folosite la stabilirea numarului de persoane dintr-o zona si la determinarea gradului de ocupare pentru a directiona angajatul catre un birou mai putin aglomerat.
- Ajuns la birou, angajatul poate folosi hardware-ul de acolo (camera web, statie de lucru, webex desk mini) pentru a-si conecta profilul individual si setarile specifice, fara a-si periclita datele si fisierele.
- Pentru siguranta angajatului, organizatia poate instala senzori de mediu care sa monitorizeze calitatea aerului, temperatura si umiditatea din open space sau din anumite incaperi (spatii comune ca holul sau bucataria, sali de training sau de meeting-uri).
Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer