Glosar de acronime – partea a saptea

Lista de acronime din IT/networking cuprinsa in acest articol continua cu literele P-Q.

P2P – Peer to Peer. Un tip de retea in care endpoint-ul poate juca atat rolul de client, cat si rolul de server. Intr-o retea de tip P2P informatia este descentralizata si distribuita pe endpoint-uri conectate, spre deosebire de o arhitectura client/server. Totusi, securitatea este greu spre imposibil de implementat. Un bun exemplu de retea P2P este o retea de torrente.

PA – Provider Assigned. O adresa IP alocata de un ISP unui client de-ai sai. O astfel de adresa are urmatoarea ierarhie: IANA-RIR-ISP-client. Clientul nu va putea pastra adresa PA daca schimba furnizorul de Internet.

PaaS – Platform as a Service. Unul dintre principalele servicii oferite de un cloud service provider in care acesta pune la dispozitia clientului mediul de dezvoltare necesar crearii de aplicatii software.

PAgP – Port Aggregation Protocol. Un protocol proprietar Cisco prin care mai multe link-uri fizice pot fi grupate intr-un singur link logic cu scopul de a mari latimea de banda dintre doua echipamente de retea si de a introduce redundanta la nivel de link.

PAP – Password Authentication Protocol. O metoda de autentificare folosita in protocolul PPP pentru a verifica identitatea capetelor conexiunii. Spre deosebire de CHAP, PAP trimite credentialele (numele routerului si parola) in clar, lucru care reprezinta un pericol de securitate.

PCAP – Packet CAPture. Un tip de fisier care rezulta in urma unei capturi de trafic de retea facuta cu un software ca Wireshark sau tcpdump. Fisierele .pcap sunt extrem de importante in procesele de testatare si de depanare a retelelor de date.

PEAP – Protected Extensible Authentication Protocol. O metoda de autentificare care poate fi folosita impreuna cu protocolul 802.1X pentru verificare identitatii unui utilizator. Cel mai adeasea in retelele enterprise este implementata varianta de PEAP-MSCHAPv2 care foloseste  drept baza de date de credentiale o structura similara cu Microsoft Active Directory care contine numele si parolele utilizatorilor.

PEM – Protected Enhanced Email. Un format de certificat digital codat in Base64. Un certificat .pem contine cheia privata, cheia publica a autoritatii de certificate (CA) si orice alta cheie care face parte din lantul de incredere (de exemplu, cheia publica a unui sub-CA). Un certificat .pem este bine delimitat folosind headerele – – – – – BEGIN CERTIFICATE – – – – – si – – – – – END CERTIFICATE – – – – -.

PI – Provider Independent. O adresa IP alocata direct de catre RIR unui client de tip enterprise. La schimbarea furnizorului de Internet clientul isi pastreaza adresa IP.  O adresa PI permite clientului sa foloseasca protocolul BGP, intrucat la “pachet” vine si un ASN-numar de sistem autonom.

PKI – Public Key Infrastructure. O infrastructura responsabila de generare, distribuire, gestionarea si revocarea certificatelor digitale folosite in sistemele online si in procesele de verificare a identitatii unei entitati.

PoE – Power over Ethernet. Un set de specificatii care permite alimentarea unui dispozitiv prin acelasi cablu de retea folosit la transmisia de date. In prezent, sunt 3 standarde de PoE: 802.3af (15,4 W/port de switch), 802.3at (PoE+ 30W/port) si 802.3bt (4PPoE 100W/port).

POST – Power on Self Test. Un set de diagnosticari hardware care se executa la initializarea unui sistem hardware. Daca unul din teste are ca rezultata “Failed”, atunci echipamentul nu se va initializa corect si, cel mai probabil, nu va putea fi utilizat.

PSK – Pre-Shared Key. O metoda de autentificare folosita in anumite procese (conectarea la o retea Wi-Fi, stabilirea unui tunel IPsec) care presupune ca secretul folosit in verificarea identitatii este stiut de ambele capete dinainte de a incepe procesul de comunicare.

QCOW2 – QEMU Copy on Write. Un format de fisier pentru discurile virtuale folosite de QEMU, un hypervizor de tip 2 instalat deasupra unui alt sistem de operare prin care apeleaza resursele hardware ale sistemului.

QinQ – un nume pentru standardul IEEE 802.1ad care permite inlantuirea mai multor etichete de VLAN (802.1Q) in interiorul aceluiasi frame Ethernet. QinQ este folosit mai ales in retelele furnizorilor de servicii pentru a oferi circuite de tip Layer 2 clientilor care doresc sa isi conecteze site-urile astfel.

QoS – Quality of Service. Un mecanism prin care anumite pachete de date pot fi identificate si marcate pentru a putea fi servite cu prioritate de catre echipamentele de retea. De exemplu, traficul de voce poate avea o prioritate mai mare fata de traficul  de tip browsing. Pachetele de voce vor trebui identificate si marcate cu nivelul corespunzator de QoS pentru a putea fi tratate preferential fata de traficul de tip web.

QSFP – Quad Small Form-Factor Plugable. Un tip de SFP care ofera o interfata capabila de 4 x 1 Gbps, 4 x 10 Gbps (QSFP+) sau 4 x 25 Gbps (QSFP28). QSFP se poate regasi in retelele Ethernet sau FibreChannel.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer