Un server Linux poate fi configurat intr-o varietate de moduri pentru a putea oferi serviciile necesare unei organizatii pentru a-si putea desfasura business-ul la parametrii optimi. Rolurile care vor fi instalate pe un server Linux vor oferi acestuia functionalitatile necesare pentru indeplinirea task-urilor incredintate: server de fisiere, server de email sau baza de date. Serverele de Linux sunt adesea rulate ca masini virtuale gazduite pe un hypervizor in data center-ul on premises sau ca instante de tip Compute in cloud-ul unui furnizor ca Aamzon AWS, Microsoft Azure sau Google GCP.
Serviciile pe care un server Linux le poate oferi ajuta la crearea infrastructurii de comunicatii pe care intreaga activitatea a organizatiei se bazeaza. Astfel de servicii sunt:
- serviciul de DHCP. Fiecare dispozitiv conectat la retea are nevoie de o adresa IP pentru a comunica atat in interiorul retelei, cat si in Internet. Protocolul DHCP aloca in mod automat parametrii de retea necesari: adresa IP, masca de retea, default gateway si servere de DNS.
- serviciul de DNS. Resursele de care avem nevoie sunt de obicei accesate printr-un nume. Acest lucru este posibil datorita serviciului de DNS. DNS functioneaza ca o agenda telefonica. In loc sa tinem minte un numar de telefon, apelam o persoana dupa nume. Similar, in loc sa accesam site-urile dupa adresele lor IP, le accesam dupa nume scris int-un format de URL. DNS functioneaza ca un intermediar intre sistemele pe care le folosim care lucreaza cu adrese IP si noi, oamenii, carora ne este mai usor sa lucram cu nume.
- servicii de autentificare. Accesul la retea si la resursele acesteia trebuie sa fie controlabile. De obicei acest lucru se implementeaza prin framework-ul AAA. Utilizatorul trebuie sa isi prezinte identitatea inainte de a fi primit in retea, apoi trebuie sa i se acorde privilegiile corespunzatoare si in cele din urma actiunile utilizatorului vor trebui inregistrate pentru trasabiliate.
- autoritate de certificate. O autoritate de certificate este un serviciu responsabil cu generarea certificatelor digitale folosite la verificarea identitatii unei entitati. Accesul la o anumita resursa se va putea face doar dupa ce sistemul va valida certificatul prezentat. De exemplu, accesul la reteaua companiei printr-o conexiune VPN se va putea face doar dupa ce utilizatorul a prezentat un certificat semnat de CA-ul organizatiei.
Serverele Linux suporta angajatii organizatiei in activitatile lor de zi cu zi prin implementarea rolurilor de:
- server web. Site-urile organizatiei, interne sau pentru clientii acesteia, pot fi gazduite de servere web proprii care ruleaza Apache sau Nginx.
- baza de date. Cel mai adesea serverele web au “in spate” o baza de date precum MySQL sau PostgreSQL care contin informatiile prezentate in site. Bazele de date pot fi folosite si in aplicatii precum warehouse management sau CRM.
- server dedicat imprimarii in retea. Posibilitatea de a printa documente este absolut critica pentru orice organizatiei. Un print server permite oricarui angajat sa acceseze o imprimanta peste reteaua organizatiei. Utilizatorul nu trebuie decat sa aiba driverele instalate.
- server de email. Emailul este un serviciu de comunicare extrem de important pentru un business. Organizatia depinde de un serviciu fiabil de email, si sysadminii vor trebui sa configureze setari specifice protocoalelor SMTP, POP3 si IMAP pentru ca angajatii sa poata trimite si primi mesaje. Printre cele mai populare servere de email se numara si Sendmail, Postfix si Exim.
Unul din principalele motive pentru care organizatiile aleg sa isi construiasca infrastructura pe servere Linux este costul. Linux este gratis atat la nivel de server, cat si la nivel de desktop. Organizatiile pot folosi Linux atat pentru a rula servere internet, cat si pentru utilizatori ca “daily driver”. Licentierea si managementul licentelor sunt de regula o mare bataie de cap pentru departamentul IT care trebuie sa argumenteze si sa obtina bugetul corespunzator pentru a implementa serviciile de care organizatia are nevoie. Aceste aspecte sunt destul de semnificative incat sa motiveze utilizarea Linux-ului flexibil, fiabil, extrem de configurabil si gratis, de catre multi administratori de retele la nivel de enterprise.
Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer