Cel mai recent standard wireless, 802.11ax, cunoscut si sub numele de Wi-Fi 6, aduce cu sine viteze de aproape 10 Gbps care erau acum un deceniu de neimaginat. Troughput-ul considerabil mai mare, latenta scazuta si eficienta ridicata se datoreaza unor specificatii tehnice precum:
- Downlink/Uplink OFDMA
- Downlink High Efficiency MU-MIMO
- Modulatie QAM pe 1024 de nivele
- High Efficiency Tx Beamforming
- Target Wakeup Time
Aceste tehnologii se bazeaza pe munca depusa in dezvolatarea mai vechilor standarde wireless 802.11n si 802.11ac din benzile de frecvente de 2,4 si 5 GHz. Si pentru multi dintre noi aceste tehnologii nu inseamna mare lucru, insa fara acestea ratele de transfer pe care le putem atinge astazi ar fi mult mai mici.
Extinderea spectrului radio in banda de 6 GHz face disponibili inca 500 MHz in Europa (1200 MHz in SUA) pentru transmisiile radio. Mai multa banda este acum disponibila prin inca 3 canale “late” de 160 MHz sau 6 canale de 80 MHz. Acest nou spectru este de tip “greenfield”, acceptand doar echipamente compatibile. Dispozitivele “legacy” nu vor avea access in aceste frecvente, ceea ce inseamna mai putin congestie si competitie pentru acces la mediu. Reteaua va fi mai eficienta chiar si in medii cu densitate mare de utilizatori. Wi-Fi 6E face obligatorie folosirea celui mai sigur standard de securitate existent, WPA3, ceea ce va elimina vulnerabilitatile prezente in WPA2. Extinderea lui Wi-Fi 6 in banda de 6 GHz reprezinta cea mai importanta evolutie a tehnologiei wireless de la aparitia lui 802.11 in 2009. Echipamentele care vor folosi noua banda de frecvente vor putea transmite la viteze mai mari, vor avea performante mai bune, o calitate a conexiunii superioare si vor functiona intr-o retea mult mai sigura.
La inceputul lui 2022, organizatia Wi-Fi Alliance a publicat specificatiile pentru Wi-Fi 6 Release 2. Aceste specificatii sunt menite sa optimizeze si mai mult performantele dispozitivelor wireless pentru a putea tine pasul cu cerintele tot mai mari venite din parte organizatiilor. Cisco a lucrat impreuna cu Wi-Fi Alliance si cu alti vendori din industrie pentru a se asigura ca experienta wireless in 6 GHz este cat poate fi ea de buna. In momentul de fata, access point-ul Cisco 9136 este primul (si deocamdata singurul) AP de tip enterprise care a primit certificarea Wi-Fi 6 Release 2, impreuna cu familia de controller-e wireless din seria C9800.
Ce aduc noi specificatiile Release 2:
- Uplink MU-MIMO – un feature care sporeste semnificativ viteza de upload pentru endpoint-uri. Aceasta se traduce in folosirea mult mai placuta a aplicatiilor care genereaza mult trafic din partea utilizatorilor, cum ar fi aplicatiile de videoconferinta sau cele de backup
- Uplink Extended Range – un feature care permite pastrarea conexiunii radio la distante mari fata de access point; acest feature va duce la mai putine apeluri pierdute in conferinte, oferind o experienta mai placuta utilizatorilor
- Multi BSSID control frame optimizing – reduce consumul „aerului” in mediile cu un numar mare de retele wireless, ceea ce duce la disponibilizarea spectrului radio pentru transmisiile utilizatorilor si implicit la performante mai bune pentru acestia, mai ales in mediile congestionate, ca mall-uri, aeroporturi, hypermarket-uri.
- Target Wakeup Time Information frames si extended sleep time – doua specificatii care au ca obiectiv reducerea consumului de energie si cresterea duratei de viata a bateriei mai ales pentru dispozitivele mobile si echipamentele de tip IoT
„Noul” standard Wi-Fi 6 mai poarta si numele de HEW – High Effiency Wireless si este un nume pe care il merita mai ales o data cu noile specificatii Release 2. Optimizarea transmisiilor radio va oferi cele mai bune performante pentru dispozitive si cele mai bune experiente pentru utilizatori, iar Cisco este pregatit sa ajute organizatiile sa beneficieze la maxim de aceste avantaje. Dendrio este Cisco Gold Partner, iar inginerii Dendrio va pot ajuta sa va redesenati reteaua pentru a face fata nevoilor de business actuale.
Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer