Programul pentru digitalizarea IMM-urilor oferă microîntreprinderilor și companiilor mici și mijlocii posibilitatea de a accesa granturi de până la 100.000 de euro. Cu ajutorul subvențiilor distribuite prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională puteți achiziționa soluții hardware și software, aplicații în regim Software-as-a-Service și o gamă variată de servicii.
Iată 5 motive pentru care nicio companie nu ar trebui să rateze oportunitățile oferite de Acțiunea 2.2.2:
Cheltuiți bani din fonduri europene, nu din bugetul companiei.
Chiar dacă în 2020, multe companii au făcut economii, capitalul disponibil poate fi utilizat în alte scopuri. „Acțiunea 2.2.2 – Digitalizarea IMM-urilor“ vă permite să accesați o sumă generoasă (între 30.000 și 100.000 de euro, nerambursabilă 90%) pentru achiziţia de tehnologie. Este un sprijin important pentru orice companie – nu doar pentru IMM-uri –, mai ales în contextul actual, când capitalul propriu poate fi alocat către mijloace de producţie, materii prime, extindere etc. Accesarea acestor fonduri este mai ales potrivită pentru tehnologii şi soluţii cu un grad mai lent de amortizare/rentabilizare, cum ar fi spre exemplu infrastructura IT şi securitatea cibernetică. Aceasta nu înseamnă însă că nu sunt stringent necesare, măcar din perspectiva prevenirii pagubelelor pe care le-ar putea genera un atac sau o defecţiune.
Creșteți productivitatea angajaților.
O statistică Eurostat 2019 arăta că productivitatea muncii în România era de doar 60%, procent raportat la media europeană. În economia digitală nu mai putem vorbi însă de productivitate fără tehnologie, iar adopția ei necesită bugete dedicate. Acțiunea 2.2.2 compensează deficitul de fonduri disponibile cu care se confruntă toate companiile mici și mijlocii din România și facilitează prin finanțările oferite accesul la o gamă variată de noi tehnologii. Cum sunt, de exemplu, suitele de productivitate sau platformele de lucru colaborativ, dar și la soluții de infrastructură de bază. Cu ajutorul lor, angajații dvs. se pot conecta la resursele companiei și lucra în echipă de oriunde s-ar afla, în condiții garantate de securitate, disponibilitate și randament al aplicațiilor.
Îmbunătățiți nivelul de protecție cibernetică al companiei.
Securitatea IT este o prioritate pentru toate companiile, indiferent de mărimea lor – amenințările și atacurile s-au democratizat și numărul lor crește constant. Pe de altă parte, în 2020, 95% dintre breșele de securitate au avut la bază erori umane, iar timpul mediu de depistare a unei vulnerabilități a fost de 207 zile. Este explicabil de ce 69% din responsabilii IT nu au încredere în capacitatea companiilor lor de a-și putea recupera datele în urma unui atac (conform „Global Data Protection Index Survey 2020“). Din fericire pentru IMM-uri, tehnologiile avansate de securitate nu mai sunt disponibile doar marilor companii. De exemplu, soluțiile SIEM livrate as-a-Service au devenit mult mai accesibile, ușor de instalat și folosit și asigură o protecție eficientă.
Eliminați pierderile și riscurile generate de echipamentele vechi.
Pentru un server mai vechi de 5 ani costurile cu managementul aplicațiilor sunt cu 40% mai mari decât în anul achiziției, cele cu administrarea și mentenanța lui – cu aproape 150%, iar riscul de downtime crește cu 20% pe an. Același lucru se întâmplă însă și cu soluțiile de stocare – tot mai neîncăpătoare de la an la an –, și cu echipamentele de networking – noile aplicații solicită lățimi de bandă tot mai mari –, și cu stațiile de lucru – soluțiile de business cer mai multă capacitate de procesare și memorie – ș.a.m.d. Menținerea în funcțiune a soluțiilor depășite – moral și fizic – și eforturile de asigurare a disponibilității și securității înseamnă costuri suplimentare. Și, în majoritatea cazurilor, expunerea la riscuri care cu greu mai pot fi ținute sub control.
Reduceți nivelul de încărcare al departamentului IT.
Acțiunea 2.2.2 vă permite nu doar să realizați achiziții de soluții hardware și software și de aplicații livrate în regim SaaS, ci și servicii de consultanță, implementare, configurare și instruire. Astfel, aveți ocazia să accesați un nivel superior de competențe, pe care nu îl puteți acoperi întotdeauna apelând la resursele proprii. De exemplu, la capitolul chletuieli eligibile este inclusă și achiziționarea de servicii pentru consolidarea securității cibernetice. În piață există – local, dar și global – un deficit cronic de specialiști în acest domeniu și nici companiile mari nu își permit să dețină astfel de resurse intern. Însă, prin intermediul subvențiilor acordate puteți accesa servicii de la companii specializate în securitate IT, care vă pot ajuta să identificați nevoile reale pe care le aveți și soluțiile adecvate pentru acoperirea acestora.
Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre cum puteți accesa subvențiile acordate prin intermediul Programului pentru digitalizarea IMM-urilor accesați pagina dedicată Acțiunii 2.2.2 și descărcați e-book-ul „Programul de finanțare a digitalizarii“ (click pe imagine).