La Ignite Spring 2021, Microsoft a anunțat lansarea mai multor servicii Azure, precum și numeroase actualizări pe zona de migrare și operare în medii hibride, unelte pentru dezvoltatori și aplicații inteligente. Compania răspunde astfel cerinţelor pietei, dar totodata face din Azure cea mai profitabilă linie de business. Potrivit estimărilor CNBC, serviciile Cloud lansate de Microsoft în urmă cu 10 ani au depășit deja ca venituri cele generate de sistemul de operare Windows și subscripțiile Microsoft 365. Ascensiunea Azure este sustinută printr-o diversificare rapidă a ofertei de servicii, usor de remarcat la Ignite Spring 2021. Am selectat dintre anunțuri cele mai relevante noutăți pentru piața locală:
Migrare și operare în medii hibride
Azure Migration Program (AMP) serviciul care asigură asistență pentru simplificarea proceselor de migrare în cloud va furniza în curând și suport pentru scenarii de modernizare a aplicațiilor. AMP va suporta aplicații web dezvoltate în .NET, Java, Linux, Apache, MySQL și PHP/Perl/Python. Aplicațiile vor putea utiliza Azure Kubernetes Service sau Azure App Service și bazele de date Azure SQL, MySQL sau PostgreSQL.
FastTrack for Azure programul de asistență pentru specialiștii Azure oferă acum servicii de accelerare a implementărilor în zona de producție pentru aplicațiile native cloud, permițând companiilor să poată beneficia de cele mai bune practici de implementare pentru tehnologiile Kubernetes și OpenShift, precum și de suport pentru integrarea cu Azure Arc.
Azure Migrate, hub-ul central al serviciilor și uneltelor Azure de migrare în cloud integrează un instrument pentru containerizarea aplicațiilor – cu suport pentru aplicațiile ASP.NET și Java – care ajută companiile cu migrarea și rularea lor în Azure Kubernetes Service (AKS). Totodată, modulul Azure PowerShell simplifică mutarea mașinilor virtuale VMware în Azure și permite companiilor să configureze și gestioneze migrarea serverelor în Azure VM în mod automat și repetabil.
Azure Backup asigură managementul centralizat al backup-urilor pentru Azure Virtual Machines, SQL în Azure Virtual Machines, HANA în Azure VMs și Azure Files, suportul urmând să fie extins și pentru Azure Disks, Azure Blobs și Azure Database pentru serverele PostgreSQL. Totodată, prin integrarea Backup Center cu serviciile Azure Lighthouse, companiile pot monitoriza modul de alocare și accesare a resurselor, în timp ce Azure Policy le ajută să aplice măsurile necesare respectării cerințelor de conformitate.
Azure Arc a extins suportul pentru Kubernetes, companiile putând să conecteze și gestioneze clusterele hostate în centre de date, medii multi-cloud și să dezvolte configurații standard direct din Azure Portal. În plus, Arc asigură acum și suport pentru Azure Machine Learning, gestionarea centralizată a tuturor resurselor simplificând dezvoltarea modelelor de învățare.
Controlul și managementul datelor
Azure Synapse Pathway este un serviciu nou care simplifică migrarea datelor din sistemele Data Warehouse găzduite on-premises sau în cloud către Azure Synapse Analytics. Cu ajutorul Synapse Pathway, companiile pot automatiza preluarea și pregătirea datelor din baze de date SQL Server, Netezza și Snowflake, urmând ca în curând să fie suportate și Teradata, BigQuery și Redshift. Serviciul permite translatarea automată a peste 100.000 de linii de cod SQL în doar câteva minute.
Azure Purview, serviciul destinat mapării și controlului datelor oriunde s-ar afla acestea se integrează acum cu Microsoft Information Protection și poate scana și clasifica automat datele stocate în AWS Simple Storage Services (S3), SAP ECC, SAP S4/HANA și Oracle Database.
Unelte pentru dezvoltatori și servicii inteligente
Azure Communication Services este poziționată ca fiind prima platformă de servicii cloud-based care asigură managementul complet al comunicațiilor. Platforma este interoperabilă cu Microsoft Team și furnizează dezvoltatorilor un set de librării care îi ajută să integreze canale de comunicare audio, video, text și date în scenarii browser-to-browser, browser-to-app și app-to-app. Cu ajutorul Communication Services companiile vor putea beneficia și de posibilitatea dezvoltării de aplicații inteligente de tip bot, care vor putea fi folosite cu serviciile Azure Cognitive de recunoaștere a limbajului natural și interacțiune prin voce.
Form Recognizer, serviciul Azure Cognitive este capabil acum să recunoască și extragă date din documente de identificare și facturi și poate să citească în 73 de limbi (cu 64 mai mult decât versiunea anterioară).
Azure Percept este o nouă familie de echipamente și servicii destinate dezvoltării de aplicații inteligente în arhitecturi de tip Edge. Kit-ul Percept DK include mai multe componente hardware – modul video, accelerator audio etc. – care pot fi utilizate cu Percept Studio, o suită de unelte AI destinate dezvoltatorilor și care se integrează nativ cu mai multe servicii Azure (AI, Machine Learning, Cognitive Services, Live Video Analytics, IoT Hub, IoT Edge etc.)
Un alt anunț de interes plasat sub umbrela serviciilor Azure este și Windows Server 2022, care va livra numeroase capabilități hibride prin integrarea cu serviciile cloud Microsoft (ca de exemplu cu Azure Arc și Azure Storage Migration Service). Puteți testa deja Windows Server 2022 LTS descărcând un preview sau direct in Azure.
Din suita de anunțuri făcute de-a lungul celor trei zile de desfășurare ale Ignite Spring 2021 nu au lipsit noutățile despre suitele Teams și Microsoft Dynamics 365 – despre care puteti citi aici și nici cele din zona portofoliului de soluții și servicii de securitate, pe care le vom prezenta într-o postare viitoare.