După anul 2020, când majoritatea companiilor al căror profil a permis acest lucru au trecut la munca de acasă, 2021 ar putea fi anul în care o parte dintre angajați își vor dori să revină, chiar și parțial, la birou. Schimbarea nu va avea loc brusc, pentru că, după mai bine de un an de muncă de la distanță, cu siguranță mulți dintre angajați și-au creat o anumită rutină, au descoperit avantajele acestui stil de muncă, așa că trecerea va fi, cel mai probabil, una lentă.
O analiză realizată de EY arată faptul că în ceea ce privește opiniile cu privire la prezența fizică la locul de muncă după încheierea pandemiei, 52% dintre respondenți consideră că proporția de telemuncă va crește, 30% dintre respondenți consideră că telemunca ar trebui să reprezinte jumătate din timpul lucrat, în timp ce doar 5% vor să se întoarcă la vechiul program de lucru, cu 100% prezență fizică.
Așadar, cel mai probabil, 2021 va fi anul biroului hibrid, în care vei avea o parte din echipă muncind încă de acasă, în timp ce restul angajaților vor fi la birou. În acest context, apare nevoia de a te asigura că le poți oferi condiții optime de colaborare.
Află din ebook-ul pe care ți l-am pregătit cum arată biroul viitorului și ce instrumente poți folosi pentru a putea obține cele mai bune rezultate alături de echipa ta.
Din acest material vei putea afla:
1. Avantajele biroului hibrid
Dacă la începutul pandemiei, mulți dintre manageri s-au temut că munca de acasă va scădea productivitatea, după mai bine de un an de acest stil de muncă, deja au putut vedea care membri ai echipei obțin rezultate bune chiar și muncind de acasă și pentru cine ar putea fi benefică oferirea posibilității de a reveni la birou. Un avantaj însă este clar: muncind de acasă, angajații au câștigat timp, mai precis acele ore petrecute în trafic de acasă la birou și invers, cu atât mai mult cu cât, în marile orașe, o bună parte dintre angajați nu locuiesc foarte aproape de birou, ci poate chiar la periferia orașului sau în zonele limitrofe.
Oferind echipei tale posibilitatea de a alege cum să lucreze sau de a decide câte zile din săptămână vor să revină la birou, vei putea contribui la scăderea nivelului de stres.
Un alt avantaj major, de data aceasta mai mult pentru tine, ca manager sau ca angajator, este acela de a avea acces la resurse umane din mai multe zone ale țării sau, de ce nu, chiar din străinătate. Biroul viitorului este cel în care granițele fizice nu mai sunt relevante.
Acestea sunt doar câteva exemple de avantaje ale acestui mod de muncă. Poți afla mai multe din ebook.
2. Provocările biroului hibrid
Acest mod de a munci nu este lipsit de provocări, însă, ca manager ar trebui să le vezi ca pe niște oportunități de a îmbunătăți stilul de lucru pe care îl aveați înainte. De la lipsa rutinei, la lipsa socializării sau la problemele legate de securitatea datelor, toate sunt provocări pentru care există soluții. Important este să fii deschis și dornic să le identifici și să le pui în practică.
3. Tehnici de adaptare la noul mod de lucru
Revenirea, chiar și parțial, la birou va fi una dintre marile provocări ale managerilor, dar și ale departamentului de HR. Va fi nevoie de o foarte bună organizare, dar și de o comunicare foarte clară, care să îi ajute pe angajați să înțeleagă când ar trebui să revină la birou, ce măsuri de siguranță au fost luate pentru ca ei să nu simtă că se expun vreunul risc de infectare, dar și ce instrumente vor avea la dispoziție pentru a putea comunica eficient cu colegii care vor munci de acasă. Dacă până acum organizați ședințele online și comunicați prin aplicații precum Cisco Webex, Microsoft Teams, Zoom, Slack sau Skype, va fi nevoie să te asiguri că păstrezi aceste canale active și că nu va avea loc o separare, deși involuntară, a echipei în cei de la birou și cei de acasă.
4. Soluții tehnice
În modul de lucru hibrid, online-ul ar trebui să fie în continuare mediul în care se desfășoară ședințele, iar pentru asta chiar și angajații care muncesc de acasă ar trebui să aibă la dispoziție camere și căști de calitate pentru a se simți confortabil și aproape de colegii de la birou. Astfel, o cameră web inteligentă, care îți urmărește mișcările în timpul întâlnirilor, este cea care îți va oferi șansa de a ține prezentări impecabile. De asemenea, poți monta terminale de birou inteligente, cum sunt terminalele de colaborare Cisco, acționate prin comenzi vocale, pentru a evita atingerea ecranului. Mai mult, acest tip de device-uri chiar îți pot indica, datorită inteligenței artificiale, când sala de ședințe a atins numărul limită de participanți.
5. Programe de finanțare
Pentru a-ți dota birourile cu astfel de device-uri, care să îți ajute angajații să colaboreze mai bine și să fie mai productivi, poți accesa diferite programe de finanțare care să te ajute să acoperi mai ușor costurile. În acest ebook am detaliat Măsura 222-fonduri nerambursabile pentru digitalizarea IMM-urilor, dar și finanțarea echipamentelor prin Grenke.
Vrei să afli mai multe despre cum poți crea condiții optime pentru modul de muncă hibrid? Descarcă gratuit ebook-ul Biroul hibrid. Ești gata pentru viitor?