Glosar de acronime – partea a cincea

Lista de acronime din IT/networking cuprinsa in acest articol continua cu literele L-M.

L2TP – Layer 2 Tunneling Protocol. Un protocol de tunelare definit in RFC 2661 de catre IETF folosit la crearea conexiunilor de tip VPN. L2TP nu ofera servicii de confidentialitate traficului, de aceea cel mai adesea este folosit impreuna cu IPsec.

LACP – Link Aggregation Protocol. Protocol creat de IEEE si standardizat in documentul 802.1AX (inainte protocolul a fost definit in 802.3ad) care ofera un mod de agregare a mai multor link-uri fizice intr-un singur link logic pentru a oferi mai multa latime de banda, balansarea traficului si redundanta in retelele Ethernet.

LAN – Local Area Network. O retea de date intinsa pe o zona relativ restransa (reteaua de acasa, reteaua dintr-o cladire sau dintr-un campus de cladiri) care interconecteaza calculatoare, servere, imprimante cu scopul de a comunica si de a schimba fisiere. Retelele LAN functioneaza la nivelele Physical si Data-Link din modelul OSI si sunt create cu ajutorul tehnologiilor Ethernet. In trecut, Token Ring si FDDI puteau fi folosite si ele pentru a crea LAN-uri. Principalul echipament de retea din LAN este switch-ul.

LED – Light Emitting Diode. Un semiconductor care emite lumina atunci cand este traversat de un curent electric. Echipamentele de retea au LED-uri care ofera informatii despre functionarea echipamentului (LED de status, LED pentru porturile fizice, pentru sursa de alimentare, ventilatoare, etc.)

LLDP/LLDP-MED – Link Layer Discovery Protocol. Un protocol standard de nivel Data-Link care poate ajuta un administrator de retea la crearea topologiei unei retele Ethernet. Media Endpoint Detection este o imbunatatire a protocolului care este folosita mai ales de catre telefoanele IP pentru auto-configurare (VLAN, QoS, negociere PoE).

LSA – Link-State Advertisment. Mesaj specific protocoalelor de rutare de tip link-state care ajuta routerele sa isi construiasca o tabela de topologie pe baza careia sa ruleze algoritmul Djikstra in urma carora rezulta rutele catre destinatiile din retea.

LXC – Linux Container. LXC este o tehnologie de virtualizare a sistemului de operare care permite rularea mai multor instante de Linux, sau containtere, pe un singur host fizic.

MAC address – Adresa Media Access Control. O adresa specifica nivelului Data-Link din modelul OSI care identifica in mod unic fiecare dispozitiv care se conecteaza in reteaua locala. Adresa este reprezentata pe 6 bytes sau 48 de biti si mai este cunoscuta si ca BIA – burned-in address, adresa fizica sau adresa hardware.

MACsec – MAC security. Standard ratificat in IEEE 802.1AE care ofera criptarea frame-urilor transmiste pe un link Ethernet. MACsec ofera datelor mecanisme de confidentialitate si de integritate.

MBSSID – Multiple Basic Service Set Identifier. O tehnologie de virtualizare folosita de access point-uri pentru a aloca cate un BSSID pentru fiecare retea wireless creata. BSSID este derivat din adresa MAC radio a AP-ului si se incrementeaza cu 1 pentru fiecare SSID care exista pe AP. MBSSID nu ofera mai multa capacitate, acelasi radio si acelasi canal sunt folosite pentru toate SSID-urile anuntate de AP.

MD5 – Message Digest 5. Algoritm de hashing prin care se poate verifica autenticitatea unei surse sau integritatea datelor transmise. MD5 produce un output fix de 128 de biti indiferent de dimensiunea inputului. MD5 este considerat un algoritm vulnerabil si nu se recomanda a mai fi folosit in tunelele IPsec.

MIB – Management Information Base. O structura de date care caracterizeaza un echipament de retea printr-o colectie de obiecte (OID-Object IDs). MIB-ul este folosit de protocolul SNMP pentru a monitoriza si configura echipamentul de retea.

MIMO – Multiple Input Multiple Output. Tehnologie radio folosita de catre standardele noi de retele wireless, 802.11n, 802.11ac si 802.11ax. Spre tehnologiile wireless vechi, MIMO ofera posibilitatea ca transmisia si receptia datelor sa fie facute pe mai multe radio-uri si antene iar acest lucru care imbunatateste calitatea si performantele retelei wireless. MIMO a fost imbunatatit in 802.11ac si ax si se numeste MU-MIMO care permite transmiterea simultana de date in directia downlink catre mai multe dispozitive wireless.

MMF – MultiMode Fiber. Un tip de fibra cu un “miez” mai gros de sticla sau plastic cuprins intre 50-100 um. Lumina poate fi emisa cu diode LED care folosesc lungimi de unda de 850nm sau 1300nm. Fibra MMF este clasificata in categorii de OM (optical multimode): OM1, OM, OM3, OM4, OM5. Capacitatea fibrei multimode poate fi de 10 Gbps la o distanta de 550m. Scenariul cel mai des intalnit pentru o fibra MMF este de backbone pentru reteaua dintr-o cladire.

MPLS – Multi Protocol Label Switching. O metoda livrare a pachetelor IP folosind etichete in loc de adrese IP. MPLS este foarte folosit in interiorul retelor furnizorilor de servicii.

MSS – Maximum Segment Size. Un parametru specific protocolului TCP care indica dimensiunea maxima a datelor primite de la aplicatie care pot intra intr-un singur segment. MSS poate fi folosit pentru a calcula thoughput-ul sau volumul de date utile (fara encapsularile specifice) transmis intr-o retea.

MTBF – Mean Time Between Failures. Parametru care indica fiablitatea unui indicator prin masurarea timpului mediu de functionare intre doua posibile defectari. Cu cat este mai mare MTBF, cu atat echipamentul este mai de incredere.

MTU – Maximum Transmission Unit. Dimensiunea maxima a pachetului care poate fi transmis pe mediul fizic. MTU-ul este un parametru care depinde atat de nivelul Network din stiva OSI, cat si de nivelul Data-Link.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer