Glosar de acronime – partea a treia

Acest articol continua prezentarea celor mai folosite acronime din networking. Lista nu se vrea una exhaustiva, insa suficient de cuprinzatoare pentru a putea fi folosita in activitatea de zi cu zi a unui administrator de retea.

EAP – Extensible Authentication Protocol. Un framework care suporta multiple tipuri de autentificari cum ar fi autentificarea bazata pe nume de utilizator si parola, autentificarea bazata pe certificate digitale sau autentificarea bazata pe OTP (One Time Password). Cateva exemple in acest sunt EAP-PEAP, EAP-TLS, EAP-GTC.

EC2 – Elastic Compute Cloud – serviciul de instante/masini virtuale (CPU, RAM, storage, networking, sistem de operare) oferit de Amazon Web Services care ofera peste 475 de modele din care se poate alege, potrivite pentru orice tip de organizatie, aplicatie sau workload.

ECMP – Equal Cost Multi Path – situatie in care intr-o retea exista multiple rute cu acelasi cost invatate din aceeasi sursa spre aceeasi destinatie. Pe echipamentele de Layer 3 Cisco, mecanismul de ECMP este activ in mod implicit. Astfel, se poate face balansarea traficului pe mai multe link-uri fizice, oferind in acelasi timp si redundanta, si disponibilitate inalta.

EIGRP – Enhanced Interior Gateway Routing Protocol – Un protocol de rutare dezvoltat de catre Cisco. EIGRP combina avantajele unui protocol distance-vector cu cele ale unui protocol link-state pentru a aduce retelei un timp extrem de rapid de convergenta, eficienta operationala si scalabiltate.

EIRP – Effective Isotropic Radiated Power – cantitatea de energie electromagnetica transmisa din varful antenei cu aceeasi intensitate in toate directiile. EIRP este egala cu nivelul de putere al radioului insumat cu castigul introdus de antena conectata la radio din care se scad eventualele pierderi introduse de cablu si conectori. O formula matematica ar fi EIRP = Tx + Gain – Losses.

ESXi – VMware ESXi – hipervizor de tip 1 instalat direct pe hardware-ul unui server (bare-metal) care are rolul de orchestrator pentru masinile virtuale: creare si alocare de resurse hardware (CPU, RAM, storage, networkgin), management, distrugere.

FAST – Flexible Authentication via Secure Tunenllng. O metoda EAP de autentificare dezvoltata de Cisco care inlocuieste certificatele digitale cu obiecte numite PAC (Protected Access Credential) oferind acelasi nivel de securitate precum autentificarea de tip EAP-TLS, dar eliminand nevoia de a mentine o infrastructura de tip PKI.

FHRP – First Hop Redundancy Protocol. O categorie de protocoale care ofera redundanta la nivel de default gateway pentru dispozitivele aflate intr-un LAN. Ca exemple avem HSRP, VRRP si GLBP.

FIB – Forwarding Information Base – tabela de tip ternar din planul de date dupa care sunt procesate si livrate pachetele primite de catre router. FIB este o copie fidela a tabelei RIB care se afla in planul de control.

FQDN – Fully Qualified Domain Name. FQDN reprezinta numele intreg al unui sistem, si nu doar numele scurt. De exemplu un PC poate sa aiba numele de PC1 si sa apartina de o organizatie care foloseste numele de domeniu (sau sufixul de DNS) test.local. Astfel, FQDN-ul devine PC1.test.local.

FRU – Field Replaceable Unit. Componenta hardware a unui sistem (server, switch, router, firewall) care. Unele componente FRU pot fi hot-swappable (componenta poate fi inlocuita in tip ce router continua sa functioneze in mod normal fara sa intervina downtime), altele componente FRU necesita ca sistemul sa fie oprit inainte de interventie.

FTP – File Transfer Protocol. Un protocol de transfer de fisiere care ofera o transmisie fiabila si fara pierderi de documente intrucat foloseste ca transport TCP pe porturile . FTP transfera fisierele in clar, nefiind recomandat a fi folosit peste retele publice. FTP suporta autentificare pe baza de username si parola.

GBIC – Gigabit Interface Convertor. Un standard de transceiver = o componenta electronica hot-swappable capabila sa transmita (transmitter) si sa receptioneze date (receiver)  la viteze de 1 Gbps si mai mari de atat peste medii fizice precum cupru si fibra. O varianta moderna si cu o amprenta mai mica este SFP – small form factor plugable.

GLBP – Gateway Load Balacing Protocol. Un protocol care ofera redundanta la nivel de gateway si in acelasi timp balansarea traficului intre routerele disponibile. Instantele care ruteaza in mod activ traficul poarta numele de AVF (Active Virtual Forwarder), iar balansarea traficului este facuta de AVG (Active Virtual Gateway).

GNU – GNU’s not Unix. Un acronim recursiv care se refera la un sistem de operare asemanator cu Unix

GRE – Generic Routing Encapsulation. Un protocol de tunelare dezvoltat de Cisco care poate incapsula tipuri diferite de pachete inauntrul unui tunel IP. GRE creeaza un link virtual punct la punct intre doua routere peste o retea Layer 3 oarecare. GRE foloseste numarul de protocol IP 47.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer