Tehnologia wireless evolueaza constant inca din 1997 de la aparitia primului standard IEEE 802.11, fiind motivata de conectarea la retea a unui numar din ce in ce mai mare de dispozitive si a unor aplicatii care consuma din ce in ce mai multa latime de banda. IEEE 802.11ax sau Wi-Fi 6 nu reprezinta decat ultima iteratie a acestei tehnologii care se afla intr-o continua dezvoltare si inovatie.
Wi-Fi 6 construieste peste fundatia asezata de standardul 802.11ac si aduce in plus flexibilitate si scalabilitate care permit retelelor noi si actuale sa ofere infrastructura IT necesara pentru a deservi aplicatiile utilizate de organizatie acum, dar si in viitor, obiectivul final fiind oferirea utilizatorului a unei calitati a experientei net superioara vechilor standarde wireless.
Tehnologia wireless evolueaza constant inca din 1997 de la aparitia primului standard IEEE 802.11, fiind motivata de conectarea la retea a unui numar din ce in ce mai mare de dispozitive si a unor aplicatii care consuma din ce in ce mai multa latime de banda. IEEE 802.11ax sau Wi-Fi 6 nu reprezinta decat ultima iteratie a acestei tehnologii care se afla intr-o continua dezvoltare si inovatie. Wi-Fi 6 construieste peste fundatia asezata de standardul 802.11ac si aduce in plus flexibilitate si scalabilitate care permit retelelor noi si actuale sa ofere infrastructura IT necesara pentru a deservi aplicatiile utilizate de organizatie acum, dar si in viitor, obiectivul final fiind oferirea utilizatorului a unei calitati a experientei net superioara vechilor standarde wireless.
Cateva use case-uri pentru Wi-Fi 6 sunt:
- integrarea pe scara larga a dispozitivelor de tip IoT (camere video smart, senzori, actuatori, termostate, motoare, pompe, ATM-uri)
- streaming video 4k sau 8k
- utilizarea tuturor tipurilor de realitati: augmentata, virtuala, mixta
- deservirea unor locatii precum stadioane, amfiteatre, mall-uri cu o densitate foarte mare de device-uri si de utilizatori
- conectivitate neintrerupta prin OpenRoaming – utilizatorii pot trece intr-o maniera transparenta si complet sigura pentru ei de la o conexiune Wi-Fi 6 la una 5G si viceversa fara efort (de exemplu de la aeroport la hotel si apoi la un concert)
Solutiile Cisco pentru Wi-Fi 6 respecta specificatiile IEEE 802.11ax, dar aduc totodata functii software si hardware revolutionare si inteligente menite sa deserveasca chiar si cele mai exigente retele. Listam in continuare (doar) 6 motive pentru care Wi-Fi 6 trebuie sa se afle pe lista de cumparaturi a oricarei organizatii.
1. Un nou standard. Simpla adoptie a lui Wi-Fi 6 aduce instant o serie de beneficii, printre care:
- conectarea la retea a unui numar de device-uri de 4 ori mai mare ca in trecut, cu mai multa latime de banda disponibila pentru fiecare device in parte
- un mod mai inteligent de procesare a frame-urilor wireless care ofera o latenta redusa, de care profita traficul de voce, video sau de gaming
- durata de viata mult mai mare pentru bateriile sistemelor embedded si IoT prin TWT (Target Wakeup Time)
2. Securitate pentru viitor. Vizibilitatea asupra traficului din retea este absolut vitala pentru a detecta malware-ul si amenintarile de securitate din retea. Cisco Application Visibility and Control ofera informatii relevante despre aplicatiile folosite in mediul wireless, iar Netflow poate fi folosit pentru a monitoriza reteaua pentru a detecta problemele de performanta, dar si cele securitate. Noul mecanism de securitate WPA3 este inclus in standard, pentru a inlocui deja compromisul WPA2. Posibilitatea de a integra reteaua wireless cu solutii precum Cisco ISE, Cisco Umbrella si Cisco Stealthwatch aduce servicii suplimentare de securitate, care ofera liniste organizatiei, care stie ca traficul wireless este in siguranta.
3. Hardware Cisco customizat. Cisco a dezvoltat ASIC-uri in-house programabile pentru partea de procesare RF si pentru a oferi statistici in timp real despre calitatea conexiunilor wireless. Aceste procesoare sunt integrate in access point-urile Cisco din familia Catalyst 9100 si ofera beneficii precum:
- tehnologia Cisco Clean Air – detecteaza, localizeaza si mitigheaza efectul interferentelor din spectrul wireless, protejand performantele utilizatorilor
- tehnologia wireless Intrusion Prevention System (wIPS) – raspunde in fata amenintarilor wired sau wireless de la nivelul 1 (RF DoS) pana la nivelul 3 (rogue DHCP servers)
- tehnologia DFS (dynamic frequency selection) – utilizata pentru a evita interferentele, oferind astfel o performanta optima
- radio BLE (Bluetooth Low Energy) integrat
Toate aceste feature-uri si pot integra cu Cisco DNA Assurance pentru a avea o vizibilitate nemaintalnita pana acum asupra mediului wireless, care ofera posibilitatea unui management mult mai eficient al retelei.
4. Parteneriate exclusive cu Samsung si Apple. Pentru a putea oferi utilizatorului o experienta cat mai placuta in reteaua wireless, Cisco a dezvoltat parteneriate strategice cu Samsung si Apple. Dispozitivele acestor vendori au o relatie mult mai apropiata cu access point-urile Cisco, statisticile colectate sunt mult mai detaliate si fidele, iar ambele capete ale conexiunii wireless interactioneaza mult mai armonios.
5. Flexibilitate de neegalat. Cisco a pionierat tehnologia Flexible Radio Assignment (FRA) care foloseste un radio software si programabil pentru a transforma dinamic si automat access point-ul din 2,4/5 GHz in 5/5 GHz pentru a deservi mediile cu o densitate mare de utilizatori, care cer mai multa latime de banda din partea retelei.
6. Un singur OS pentru intreaga retea. IOS XE este sistemul de operare pe care Cisco il foloseste atat pe echipamentele wired (switch-uri, router-e), cat si pe echipamentele wireless (access point-uri, controller-e). Accesul la retea este unificat, organizatia putand aplica politici de securitate consistente pentru orice forma de conexiune. IOS XE este un sistem de operare programabil, modular si deschis, construit pentru noua era a networking-ului.
Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer