Software as a Service este deseori optiunea la care apeleaza cele mai multe organizatii atunci cand se decid sa imbratiseze tehnologiile cloud. Motivul principal este accesibilitatea si usurinta in folosirea serviciului. Departamentul IT este degrevat de tot ceea ce inseamna lifecycle-ul unei aplicatii: dezvoltare, testare, rollout, optimizare, suport. Dreptul de a folosi aplicatia SaaS este asigurat in schimbul unei subscriptii lunare, transformand astfel CAPEX-ul in OPEX, un mod de plata mult mai avantajos, in special pentru SMB-uri.
Locatia de unde se acceseaza software-ul este irelevanta, SaaS aducand cu sine o mobilitate si o flexibilitate de care organizatiile de toate dimensiunile pot beneficia la un pret mult mai avantajos decat cel al folosirii unei aplicatii in house. Dispozitivul folosit este de asemenea putin important, aceleasi date fiind accesibile de pe orice device, din orice locatie, la orice moment de timp. SaaS este deosebit de atragator pentru cei care muncesc remote, sau intr-un stil de lucru hybrid. Pe masura ce organizatiile vor deveni din ce in ce mai comfortabile sa isi desfasoare activitatile in cloud, solutiile SaaS vor deveni din ce in ce mai populare.
Ce este SaaS mai exact? SaaS este un model de dezvoltare al software-ului in care un furnizor tert construieste aplicatii folosind o infrastructura cloud si face acele aplicatii disponibile pentru client peste Internet. Spre deosebire de o aplicatie instalata local pe dispozitiv, pentru a accesa aplicatia SaaS utilizatorul nu are nevoie decat de o legatura la Internet si de un browser web. Providerul aplicatiei este cel responsabil de a asigura mentenanta, de a rezolva bug-urile si de a aduce noi functionalitati software-ului. Aceste operatiuni se traduc in economii importante pentru business.
La fel ca IaaS si PaaS, SaaS ofera SMB-urilor si startup-urilor sansa de a concura de la egal la egal cu organizatii care dispun de o forta financiara mult mai puternica, permitandu-le sa lanseze servicii si produse care sa schimbe radical pietele in care activeaza, in timp ce costurile sunt tinute sub control datorita modului de plata
Cateva dintre avantajele de a folosi SaaS sunt:
- accesibilitate: informatia este disponibila 24/7 din orice locatie, de pe orice dispozitiv
- costuri operationale minime: nu se instaleaza nimic, zero investii in echipamente hardware sau licente software
- eficienta maxima din punct de vedere cost: model de plata pay as you go, nu se plateste nimic inainte
- scalabilitate: SaaS poate fi folosit de 10, 100 sau 10000 de utilizatori fara probleme de performanta
- statistici usor de obtinut prin monitorizarea unor metrici specifice aplicatiei
Exista si cateva dezavantaje ale tehnologiei SaaS printre care:
- dependenta de o conexiune la Internet; aceasta conexiune trebuie sa fie una stabila si eventual sa exista si o conexiune de backup
- controlul asupra aplicatiei este detinut de vendor: el va decide directia in care software-ul se va dezvolta
- personalizare limitata: cele mai multe aplicatii SaaS sunt standard si nu pot fi modificate de catre client
- viteza de access posibil mai mica fata de o aplicatie in house gazduita pe un server localizat in data center-ul on premises
- riscuri de securitate: furnizorul de cloud este responsabil de securitatea aplicatiei in sine, iar clientul de securitatea datelor. Clientul trebuie sa ia masuri extra de protectie pentru a securiza in mod corespunzator datele pastrate in cloud
Aplicatii SaaS
Cele mai bune exemple de aplicatii SaaS sunt aplicatiile de email si cele de mesagerie, precum si cele care ofera stocarea externa a fisierelor in cloud. Aplicatiile de CRM sunt si ele extrem de populare in mediile de business.
- Office 365 este o suita de aplicatii si servicii ca Microsoft Word, Excel, Outlook, Teams updatate constant cu cele mai recente functionalitati si patch-uri de securitate.
- G Suite este suita de aplicatii de productivitate oferita de Google. Ofera solutii de email, procesor de text, calendar, foi de calcul, prezentari si stocare in cloud, si multe altele.
- Dropbox ofera un serviciu de stocare a fisierelor in cloud. Sunt disponibile mai multe abonamente lunare, in functie de capacitatea necesara. Integrarea cu alti provideri de SaaS ca Microsoft si Google face posibila partajarea si sincronizarea fisierelor intre utilizatori extrem de usoara.
- Salesforce este o solutie de CRM (Customer Relationship Management) care permit organizatiilor sa fie mai aproape de clientii lor, oferind solutii pentru marketing, vanzari, comert si customer service.
Adoptia accelerata a cloud-ului incurajeaza furnizorii de SaaS sa dezvolte si sa imbunatateasca in mod continuu aplicatiile folosite de organizatii. AI-ul este un trend care incepe sa fie din ce in ce mai prezent in verticale precum logistica, transporturi si retail si va fi inclus in urmatoarea iteratie de SaaS pentru aceste industrii.
Organizatiile intotdeauna vor gasi loc in modelul lor de activitate pentru tool-uri gata dezvoltate si pregatite sa fie puse la munca imediat. Avantajele tehnologiilor cloud sunt prezente si in modelul de SaaS si acesta inlatura usor usor software-ul instalat local.
Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer