Pe 12 iulie a luat sfârșit perioada de suport extins asigurată de Microsoft pentru SQL Server 2012. Data limită era cunoscută încă din iulie 2017 – când a încetat perioada de suport „mainstream“ –, companiile având practic la dispoziție cinci ani pentru a găsi alternative. Dacă nu ați făcut deja acest lucru, gășiți mai jos o prezentare succintă a principalelor soluții pe care le aveți la dispoziție.
Înainte de a trece în revistă soluțiile disponibile, iată însă ce înseamnă practic finalul perioadei de suport extins pentru orice companie: începând de la data limita, Microsoft nu mai furnizează nicio actualizare și niciun patch pentru potențialele vulnerabilități care pot apărea și nici servicii de suport în cazul erorilor de configurare sau bug-urilor survenite.
Aceasta nu înseamnă că, automat, SQL Server 2021 nu mai funcționează începând de pe 12 iulie. Ci doar că, dacă va confruntați cu o vulnerabilitate, bug și/sau eroare, Microsoft nu vă mai ajută să le remediați.
Riscurile utilizării un produs software „expirat“
Teoretic, dacă nu întâmpinați problemele amintite, puteți utiliza nestingheriți SQL Server 2012 atât timp cât doriți.
Practic însă… lucrurile nu stau deloc așa, pentru că, odată cu finalizarea perioadei de suport extins, riscurile de securitate se înmulțesc considerabil. Și asta pentru că și hackerii monitorizează cu mare atenție ciclul de viață al produselor Microsoft, motivul fiind evident – au sute de mii de utilizatori la nivel global. (Acesta este și motivul pentru care vulnerabilitățile SQL Server 2012 de tip „0 Day“ sunt deja la mare preț pe Dark Web.)
Soluțiile de securitate – fie că e vorba de simple aplicații antivirus sau de produse complexe, precum firewall-urile – nu reușesc să acopere toate breșele care pot apărea. Prin urmare riscurile de securitate persistă.
Intervin apoi problemele de conformitate – multe reglementări în vigoare, precum GDPR sau PCI DSS, solicită expres companiilor să utilizeze produse software „valabile“,care să beneficieze de suport din partea producătorilor lor. Nerespectarea acestor cerințe înseamnă asumarea de riscuri legale cu implicații financiare directe.
Și pentru că tot am adus vorba de finanțe, trebuie spus că, în general, Microsoft descurajează clienții să ruleze produse software ajunse la sfârșitul perioadei de suport extins prin praticarea unor tarife deloc prietenoase pentru serviciile Extended Security Updates (vezi mai jos cum funcționează sistemul tarifar).
Nu în ultimul rând trebuie să luați în calcul și faptul că tot mai mulți producători software nu vor mai oferi în produsele lor suport pentru SQL Server 2012. Ca urmare, veți începe să vă confruntați cu probleme de compatibilitate, ceea ce înseamnă iar costuri suplimentare.
Care sunt soluțiile disponibile
După cum se poate vedea, renunțarea la SQL Server 2012 este inevitabilă. Înainte de a lua însă o decizie, trebuie să știți care sunt toate alternativele disponibile.
Prima opțiune – mai ales pentru companiile care nu sunt deloc pregătite să facă trecerea la o nouă versiune SQL Server – este achiziționarea de servicii de tipul Extended Security Updates. Microsoft oferă companiilor care au o subscripție Software Assurance activă posibilitatea de a beneficia, la cere și contra cost, de încă trei ani de protecție oficială. Atenție însă la condiții:
- În primul an – costurile sunt egale cu 75% din prețul licenței anuale a celei mai recente versiuni SQL Server.
- În al doilea an – costurile sunt egale cu prețul respectivei.
- În al treilea an – costurile reprezintă 125% din prețul licenței respective.
Dacă tragem linie și adunăm, rezultă că, pe o perioada de trei ani, plătiți aceiași bani ca pentru o licență a celei mai recente versiuni SQL Server.
Iată însă și care sunt versiunile Microsoft SQL Server disponibile în prezent pe piață cu duratele de suport aferente:
Versiune | Sfârșitul perioadei de suport mainstream | Sfârșitul perioadei de suport extins |
SQL Server 2014 | iulie 2019 | iulie 2024
|
SQL Server 2016 | iulie 2021 | iulie 2026 |
SQL Server 2017 | octombrie 2022 | octombrie 2027 |
SQL Server 2019 | ianuarie 2025 | ianuarie 2030 |
În mai a.c., Microsoft a anunțat disponibilitatea unui Public preview pentru SQL Server 2022, care poate fi descărcat aici.
Pe lângă versiunile on-premises enumerate mai sus, companiile au la dispoziție și opțiunea migrării în Azure. Microsoft are o ofertă bogată în acest sens, care include:
- Azure SQL Database
- Mașini virtuale pentru SQL Server și aplicații enterprise consacrate, precum SAP
- Suport pentru Azure SQL Managed Instance
- Suport pentru SQL Server, MySQL și PostgreSQL
- Azure ARC, care extinde utilizarea Azure SQL Managed Instance peste arhitecturi de tip Edge Computing, hibride și multi-cloud
- Azure Data Factory, pentru procese ETL (Extract-Transform-Load)
- Azure Synapse Analytics, pentru Data Warehousing și analiză
- Azure Databricks pentru aplicații BI, SQL analytics și Machine Learning.
În plus, Azure SQL Database vine cu avantajele specifice ofertei cloud – scalabilitate și flexibilitate, niveluri garantate contractual de performanță și disponibillitate, securitate superioară, control și predictibilitate asupra costurilor, funcționalități inteligente integrate etc.
Cum vă poate ajuta Dendrio
După cum se poate observa, aveți la dispoziție mai multe opțiuni pentru a face trecerea de la SQL Server 2012 către o versiune superioară sau în Azure. Dendrio vă poate ajuta să alegeți strategia optimă de migrare, adecvată nevoilor și bugetului companiei dvs.
De exemplu, dacă nu doriți să faceți o trecere bruscă la o nouă versiune on-premises a SQL Server, puteți opta să achiziționați pentru un an serviciile Microsoft Extended Security Updates, însă doar pentru câteva dintre serverele pe care trebuie să le acoperiți și să le migrati etapizat pe celelalte, astfel încât la sfârșitul anului să puteți face trecerea totală.
Dacă optați pentru Azure SQL Server, putem planifica și realiza migrarea eșalonată în cloud, asigurând cerințele de disponibilitate a serviciilor, performanță, securitate, conformitate etc.
Pentru mai multe detalii despre oferta Microsoft disponibilă și serviciile asigurate de Dendrio, ne puteți contacta la marketing@dendrio.com