Pandemia de Covid-19 a reprezentat cel mai important catalist din ultimele decenii pentru transformarea digitala extrem de accelerata a organizatiilor care au trebuit sa se adapteze de pe o zi pe alta la noua realitate de a munci de acasa in timpul lockdown-ului. O data cu intoarcerea la birou, cei mai multi angajati vor sa isi pastreze optiunea de a munci de la distanta intr-un scenariu hibrid. De altfel, si organizatiile isi incurajeaza angajatii sa nu vina fizic la birou in permanenta. Un alt aspect la care organizatiile incep sa se uite este protejarea sanatatii angajatului prin implementarea unor masuri de respectare a normelor sanitare transmite de autoritati.
Care sunt tehnologiile pe care trebuie sa le avem in vedere pentru a crea un mediu de lucru hibrid care sa incurajeze colaborarea intre angajati, comunicarea intre departamente si implicarea activa in proiectele companiei?
Securitate – indiferent de dimensiunea companiei sau sectorul de activitate atacurile informatice sunt la ordinea zilei, afacerile mici si medii fiind in vizorul hackerilor inregistrand peste 62% din totalul incidentelor de securitate. Acum, mai mult ca oricand, reteaua nu mai este un perimetru bine conturat. Utilizatorii lucreaza din orice locatie, iar resursele si aplicatiile folosite sunt gazduite in cloud-uri publice sau private.
Solutiile de securitate care pot fi implementate de organizatii pentru protectia datelor, a dispozitivelor si a oamenilor sunt firewall-urile, autentificarea MFA, software de protectie a endpoint-urilor si a email-ului, folosirea unui client de VPN pentru accesarea securizata a retelei companiei.
Colaborare – uneltele colaborative pot indeplini o gama variata de cerinte de la table virtuale pana la editarea in timp real a documentelor. Organizatia trebuie sa aleaga solutiile care simplifica si digitalizeaza cel mai mult activitatea angajatilor.
De exemplu, pentru partajarea de documente se poate folosi Google Docs sau Microsoft O365, pentru partajarea de fisiere se poate folosi Dropbox, pentru managementul proiectelor se poate folosi Monday sau Trello si pentru tabla virtuala Webex.
Comunicare – intr-o organziatie in care munca se intampla de oriunde, meeting-urile video sunt esentiale pentru relatiile dintre oameni. Cele mai bune sisteme de videoconferinta sunt cele care reusesca sa oglindeasca cel mai bine sedintele fata in fata. In plus, pentru eficientizarea fluxului de munca se pot folosi si tool-uri de mesagerie instant si email. Cisco Webex si Webex Teams sunt solutii simple, usor de insusit de angajati si ofera o experienta excelenta utilizatorilor si adreseaza toate nevoile de colaborare si productivitate ale organizatiilor.
Siguranta – securitatea fizica a locului de munca este fundamentala pentru angajatii care merg onsite la birou. Accesul pe premise trebuie sa fie controlat si supravegheat de camere video cu functii avansate de detectie a obiectelor sau persoanelor pentru a masura gradul de ocupatie, iar spatiul comun de munca poate fi monitorizat cu senzori calibrati pentru calitatea aerului cu senzori pentru a respecta conditiile sanitare anuntate de autoritati.
Biroul smart – organizatiile pot incepe sa beneficieze de avantaje aduse de universul dispozitivelor IoT si de datele obtinute in urma prelucrarii informatiilor colectate de acestea. De exemplu, se poate integra iluminatul dintr-o sala de conferinte cu o camera video astfel incat daca in incapere nu se afla nicio persoana timp de 5 minute, sa se stinga lumina. Sau un senzor poate detecta si poate alerta o persoana din staf daca usa de la intrarea in birou a fost lasata deschisa.
Implementarea tehnologiei potrivite pentru a suporta munca hibrida poate oferi o experienta consistenta si similara cu munca onsite, ceea ce permite angajatilor sa se reconecteze si sa se simta inapoi intr-un mediu familiar, dar mai sigur si mult mai flexibil.
Dendrio Solutions va poate ajuta cu consultanta, tehnologie, procese si know-how pentru a va accelera transformarea digitala si pentru a fi pregatiti pentru munca de oriunde indiferent de care va fi urmatoarea „pandemie”. 😊
Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer