In articolul precedent am discutat despre stocarea datelor in cloud-ul AWS folosind serviciul Amazon S3. Continuam discutia despre tipurile de stocare in AWS cu Amazon Elastic Block Store (EBS).
Amazon EBS este un serviciu de stocare bazat pe blocuri de date, asemenea unui harddisk traditional. Un volum de tip EBS se poate conecta direct la o instanta de masina virtuala (EC2) si poate fi privit ca HDD-ul atasat unui calculator. EBS permite stocarea locala a fisierelor de pe o instanta EC2, intr-un mod ieftin si rapid. Putem spune ca EBS este echivalent cu un storage EC2.
Scalabilitatea acestui serviciu poate fi facuta atat pe vertical, cat si pe orizontala, acoperind astfel practic orice nevoie pe care o organizatie ar putea sa o aiba. Se poate incepe cu un volum de date de 1GB si in functie de workload acesta poate creste pana la 64GB (scalabilitate verticala). Daca este necesara si mai multa capacitate de stocare, atunci se pot atasa volume EBS suplimentare la aceeasi instanta EC2. De exemplu, aplicatia de mesagerie instanta Slack foloseste EBS.
Cele mai frecvent intalnite scenarii in care EBS este folosit sunt ca:
- mediu de boot pentru instantele EC2, mai ales pentru instantele de dev/test (sunt folosite volume SSD de tip General Purpose gp3 sau gp2)
- mediu de stocare pentru baze de date relationale precum Oracle, Microsoft SQL, SAP HANA sau PostreSQL sau pentru baze de date non-relationale NoSQL precum MongoDB, Cassandra sau CouchDB (sunt folosite volume SSD de tip Provisioned IOPS io2 sau io1 care ofera o latenta de sub 10 milisecunde)
- mediul de stocare pentru aplicatii care lucreaza cu seturi foarte mari de date ca procesarea de log-uri sau data warehouse (sunt folosite volume de tip HDD st1 sau sc1 ideale pentru accesul foarte frecvent la date).
EBS poate fi folosit impreuna cu alte servicii de stocare AWS. De exemplu, aplicatia de mesagerie Slack foloseste instante EC2 de tip i2s care ruleaza baze de date MySQL. Aceste instante au atasate volume EBS care sunt replicate in fiecare noapte in Amazon S3. Astfel se obtine o strategie de backup care este usoara si cost-effective.
Din punct de vedere securitate, datele pastrate intr-un volum EBS se pot cripta. La fel si datele care sunt transferate intre volum si instanta EC2, snapshot-urile create din volumul atasat instantei, ca si orice volum create dintr-un astfel de snapshot.
Amazon ofera o disponibilitatea a datelor de 99.999% datorita replicarilor efectuate in interiorul aceleiasi AZ (Availability Zone). Organizatiile care au aplicatii critice pot fi protejate astfel impotriva eventualelor dezastre care pot aparea. Durabilitatea datelor este si ea una foarte ridicata. Volumul EBS de tip io2 ofera cel mai mare procent de durabilitate, de 99,999%, ideal pentru aplicatiile vitale, iar celelalte tipuri de volume EBS (io1, gp3, gp2, st1, sc1) ofera o durabilitate de 99,8-99.9% a datelor stocate.
Pentru backup-ul volumelor EBS se poate folosi serviciul EBD Snapshots care ofere o solutie simpla si sigura pentru protectia datelor. Snapshot-urile sunt salvate automat in Amazon S3 pentru o retentie pe termen lung a datelor cu o durabilitate de 99,999999999%. Snapshot-urile sunt facute incremental, aspect care ajuta la pastrarea costurilor sub control, mai ales pentru scenariile in care backup-urile sunt efectuate frecvent.
Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer