3 tendințe IT cu relevanță pe piața locală în 2022

Ca la fiecare început de an, publicațiile de specialitate au realizat și în 2022 o trecere în revistă a evoluțiilor ce pot genera schimbări vizibile, la nivelul cererii de soluții IT. Am extras din numeroasele previziuni publicate până în prezent pe cele considerate nu doar realiste, ci și relevante pentru piața locală. Le-am selectat după criteriul impactului efectiv pe care îl pot avea în rândul organizațiilor, din orice domeniu de activitate. Majoritatea acestor evoluții sunt marcate de criza sanitară prelungită pe care o traversăm și care a influențat modul de lucru și de desfășurare a proceselor de business.

Securitatea rămâne prioritatea numărul unu pentru toate organizațiile, indiferent de dimensiune sau domeniu de activitate.

Potrivit datelor NIST (1), 2021 a fost al cincilea an consecutiv în care s-a înregistrat o creștere a numărului de vulnerabilități raportate, evoluție explicată de specialiști prin faptul că pandemia obligă companiile să grăbească ritmul de adoptare a aplicațiilor în mediile de producție, codul acestora trecând prin mai puține cicluri de control al calității. Astfel, tot mai multe companii care încearcă să mențină o viteză crescută scurtează timpul alocat testării și apelează la coduri Open Source, 3rd party sau preia și adaptează bucăți de cod din aplicații legacy, metode care cresc riscul de apariție al vulnerabilităților.

Pe de altă parte, anul trecut s-a înregistrat o creștere substanțială a volumului de atacuri – de peste 50%, conform Check Point Research (2).

Gradul de expunere al companiilor la riscuri a fost amplificat de adopția extinsă a modului de lucru de la distanță, o bună parte din responsabilitățile pe zona de protecție și prevenție revenind acum utilizatorilor finali, care nu reușesc însă să facă față cerințelor. Rezultatele „2021 Data Breach Investigations Report“ (3) arată că 85% dintre breșele de securitate depistate anul trecut au avut la bază factorul uman, iar aproape două treimi – credențiale compromise.

La nivel local, ierarhia amenințărilor informatice – conform celei de a patra ediții a Business Internet Security Report (4) – este următoarea:

Pentru 2022 specialiștii estimează creșterea în continuare numărului de atacuri și vulnerabilități, evoluție care va obliga companiile să renunțe la „improvizații“ și să adopte soluții cu eficiență confirmată, cum sunt de exemplu cele de autentificare multifactor (MFA), de validare și verificare a identității utilizatorilor finali, aplicații de tipul Vulnerability Assessment, sisteme de Data Loss Prevention etc.

Wi-Fi 6 devine noul standard de conectivitate pentru regimul de lucru hibrid.

Adopția modului de lucru hibrid, în care angajații alternează munca de la distanță cu cea din sediile companiilor, capătă amploare. Chiar și la nivel local, unde aproape trei sferturi din companii (72%) au adoptat acest model, conform sondajului HR Barometru (5) realizat de PwC România. Specialiștii de la ABI Research estimează că anul acesta vor fi comercializate peste 1,5 miliarde de echipamente Wi-Fi 6, iar adopția standardului Wi-Fi 6E – care adaugă la „clasicele“ frecvențe de 2,4 Ghz și 5 GHz pe cea de 6 GHz, care poate fi utilizată pentru aplicațiile cu cerințe speciale de lățime de bandă și latență – se va tripla. (6)

Crește cererea de soluții de monitorizare a performanței în cloud.

Pandemia a accelerat ritmul de migrare și adopție a serviciilor cloud, cifrele IDC România, citate de Ziarul Financiar, indicând cheltuieli de 292 mil USD  pe acest tip de servicii.  Astfel, în prezent tot mai companii conștientizează nevoia de soluții dedicate care să le permită monitorizarea performanței aplicațiilor, a experienței utilizatorilor finali, a respectării cerințelor de securitate etc. Nevoia este acutizată de faptul că 92% (7) dintre companii utilizează deja soluții multi-cloud, dar și pentru că uneltele clasice de monitorizare a infrastructurilor on-premises nu sunt eficiente și în arhitecturile hibride, conform Gartner Market Guide for Network Performance Monitoring (8). Există însă furnizori de servicii cloud, precum Microsoft, care oferă soluții dedicate –Azure Monitor colectează și agregă date similar unei soluții SIEM, atât din echipamentele și soluțiile on-premises, cât și din resursele cloud, asigurând vizibilitate extinsă prin corelarea datelor.

2022 se anunță un an cu multe provocări la nivel tehnologic, dar nu numai. Dendrio vă poate ajuta să le depășiți, adoptând soluțiile adecvate nevoilor și bugetelor de care dispuneți.

______________________

Resurse:

1 – https://nvd.nist.gov/general/visualizations/vulnerability-visualizations/cvss-severity-distribution-over-time

2 – https://blog.checkpoint.com/2022/01/10/check-point-research-cyber-attacks-increased-50-year-over-year/

3 – https://www.verizon.com/business/resources/reports/dbir/

4 – https://www.orange.ro/docs/business/pdf/Orange-Business-Internet-Security-Report-2021.pdf

5 – https://www.pwc.ro/ro/media/comunicate-de-presa-2021/hr-barometru–72–dintre-companiile-din-românia-au-adoptat-munca.html

6 – https://www.abiresearch.com/press/2022-will-mark-a-new-era-for-wireless-innovation/

7 – https://info.flexera.com/CM-REPORT-State-of-the-Cloud

8 – https://www.gartner.com/en/documents/4004512