„Transformarea digitală acționează ca o forță deflaționistă puternică în economia inflaționistă de azi, permițând companiilor să își îmbunătățească productivitatea și accesibilitatea produselor și serviciilor prin intensificarea adopției și utilizării tehnologiei“, a declarat Satya Nadella în deschiderea ediției din noiembrie a Microsoft Ignite, cel mai mare eveniment tehnologic dedicat profesioniștilor IT și dezvoltatorilor.
Președintele și CEO-ul Microsoft și-a argumentat verdictul prezentând o serie de evoluții majore vizibile deja și care vor capătă amploare în următorii ani.
După cum v-am obşnuit, găsiţi pe site-ul Dendrio o sinteză cuprinzătoare:
- În următorii 10 ani vom fi martorii unui proces de digitalizare mai intens decât cel înregistrat în ultimii 40, alimentat în principal de evoluția de la era Cloud Computing și Mobilitate către „Ubiquitous Computing“ și AI.
- Migrarea către modelul de muncă hibrid este inevitabilă. 70% dintre angajați își doresc să beneficieze de condiții mai flexibile de muncă la distanță, dar și de posibilitatea de a putea stabili conexiuni personale mult mai puternice cu cei cu care lucrează. Din acest motiv, organizațiile au nevoie de un nou mediu digital de lucru care să faciliteze colaborarea între angajați și să aducă laolaltă spațiul virtual și cel fizic.
- Companiile vor deveni hiper-conectate. Transformarea radicală a proceselor de afaceri a început încă de acum un an și jumătate când companiile și-au concentrat eforturile pentru ca procesele de producție, cele de vânzări și serviciile cu clienții să poată fi realizate și asigurate de la distanță. Următoarea etapă va fi cea a hiper-conectării în timp real a acestor componente de business între ele și a clienților cu companiile. Pentru aceasta, fiecare proces de business va trebuie să evolueze devenind colaborativ și bazat pe date și aplicații AI.
- Construirea propriei capacități digitale pentru operarea proceselor de business va deveni de importanță capitală. Adopția pe scară largă a arhitecturilor multi-Cloud și multi-Edge va susține utilizarea intensivă a modelelor de calcul distribuit și adopția pe scară largă a tehnologiilor de inteligență artificială. Până în 2025, procentajul sistemelor de control industriale care vor include funcționalități avansate de analiză și unelte AI va crește de șase ori.
- Nevoia companiilor de securitate se va amplifica. Cyber-securitatea este în prezent cel mai mare inamic al procesului de transformare digitală și principalul risc cu care se va confruntă orice afacere în viitor. Fiecare companie are nevoie de soluții complete pentru a asigura securitatea, controlul identității, respectarea cerințelor de conformitate și confidențialitatea datelor integrate într-o arhitectură de tip Zero Trust, cu capabilități multi-platformă.
Principalele noutăți anunțate la Ignite
Ignite înseamnă 100% noutăți tehnologice, iar la ediția din noiembrie Microsoft a anunțat peste 90 de noi servicii, produse și update-uri, din care le-am selectat pe cele cu potențial de aplicabilitate pe piață locală:
Servicii Azure
Serviciile cloud reprezintă deja principala sursă de profit pentru Microsoft, ca urmare era firesc că Azure să fie în prim-plan la Ignite. Iată care sunt principalele anunțuri în acest sens:
- Suport extins pentru Azure Cognitive Search, care acum este disponibil și în română și alte 50 de limbi.
- Azure Synapse Analytics, serviciul de analiză care permite companiilor să utilizeze capabilități de analiză de tip Big Data peste depozitele de date pe care le dețin, beneficiază acum de o serie de șabloane de baze de date personalizate pe diferite industrii, care ajută organizațiile să livreze date în formate standard specifice și simplifică integrarea diferitelor surse de date.
- Azure Communication Services are o nouă funcționalitate de tip SMS care poate fi utilizată pentru autentificare 2 FA, campanii promoționale, notificări etc. O altă noutate interesantă este interoperabilitate cu Teams, prin intermediul căreia dezvoltatorii vor putea eficientiza comnicarea audio-video și chat dintre utilizatori unor aplicații non-Microsoft și cei care folosesc Teams.
- Azure Container Apps este un serviciu nou de management al containerelor care permite dezvoltatorilor să creeze aplicații moderne utilizând limbajele de programere preferate și să le gestioneze fără a fi nevoiți să opereze în infrastructuri complexe.
- Azure Arc vine cu o nouă versiune și mai multe noutăți, cum ar fi de exemplu integrarea îmbunătățită cu Azure Stack HCI (care combină capabilitățile de infrastructură hiperconvergenta cu funcționalitățile cloud) și suport optimizat pentru integrarea cu VMware vSphere.
- Azure Virtual Machines are un nou selector de mașini virtuale în care clienții pot să precizeze tipul de workload-uri pe care doresc să le ruleze, specificațiile tehnice pentru VM-uri și bugetul disponibil.
- Azure Migration and Modernization Program (AMMP) oferă suport pentru noi scenarii de lucru, printre acestea numărându-se acum și migrarea mediilor SAP și Red Hat OpenShift în cloud-ul Microsoft.
Pe zona de Mixed Reality, Microsoft a prezentat noile modele HoloLens 2, însă de departe cel mai important anunț este integrarea tehnologiei Mesh în Teams, care va permite utilizarea de avataruri personalizate în meeting-uri și conversații interactive, fără ca utilizatorii finali să mai fie nevoiți să-și activeze camerele video. Microsoft a prezentat integrarea Mesh ca o soluție pentru eliminarea limitărilor dintre mediile fizice și cele virtuale, care va permite utilizatorilor să se conecteze și lucreze de oriunde vor.
Microsoft Teams
Teams, aplicația cu cea mai rapidă și mare creștere din portofoliul Microsoft, beneficiază constant de actualizări și noi funcționalități. La această ediție Ignite, principalele noutăți anunțate au fost:
- Teams Connect permite acum integrarea de funcționalități Azure Active Directory (Azure AD) și facilitează partajarea de canale cu echipe și persoane din mai multe organizații. Fiecare canal poate fi partajat cu până la 50 de echipe, iar Azure AD permite configurarea granulară a drepturilor.
- Teams Webinar are noi funcționalități, precum: „Virtual green room“, care permite organizatorilor și prezentatorilor să monitorizeze interacțiunile audienței; control îmbunătățit asupra conținutului vizibil pentru audiență, posibilitatea desemnării de co-organizatori (maxim 10); un nou modul Q&A pentru filtrarea răspunsurilor, moderare, editarea de mesaje de întâmpinare etc.; posibilitatea izolării feed-urilor audio.
- Teams Admin Center beneficiază și el de un nou dashboard de analiză a nivelului și modului de utilizare a echipamentelor dintr-un anumit spațiu, precum și de posibilitatea prioritizării anumitor notificări și alerte.
- Teams Chat vine și el cu câteva îmbunătățiri interesante: „Chat with self“ care permite utilizatorilor să-și trimită mesaje; posibilitatea limitării numărului de mesaje vizibile, expedierea întârziată a mesajelor, precum și capabilități îmbunătățite de căutare.
Windows 365
Windows 365, oferta Cloud PC lansată recent de Microsoft, se bucură de o bună priză la public. Compania din Redmond nu bate pasul pe loc și plusează constant cu noi fucționalități, dintre cele anunțate la Ignite remarcându-se:
- Suport optimizat pentru Windows 11 printr-un chip virtual Trusted Platform Module (TPM) și îmbunătățiri pentru Microsoft Teams și Office. Complementar, Microsoft a lansat o aplicație dedicată pentru a ajuta utilizatorii Windows 365 Business să migreze la Windows 11.
- Suport îmbunătățit pentru Azure AD –clienții Windows 365 nu mai trebuie să dețină propria infrastructură Azure.
- Rapoarte detaliate despre nivelul de utilizare al Cloud PC-urilor livrate prin Microsoft Endpoint Manager.
Aplicații business și Microsoft Office
Chiar dacă nu mai sunt protagoniști la Ignite, Dynamics 365 și Office rămân piese de bază în portofoliul companiei și beneficiază de atenția cuvenită din partea dezvoltatorilor Microsoft. Iată care au fost cele mai interesante noutăți anunțate de aceștia:
- Microsoft Customer Experience Platform – o soluție de marketing completă care oferă companiilor unelte de personalizare, automatizare și orchestrare a campaniilor, integrând date din mai multe surse (sisteme CRM, email-uri, website-uri, puncte de vânzare, sisteme partener, rețele sociale etc.), precum și funcționalități avansate de segmentare.
- Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Management integrează acum funcționalități care permit companiilor să estimeze evoluția cererii, posibilele sincope în aprovizionare și să elimine perioadele cu stocuri zero.
- Microsoft Dynamics 365 Connected Spaces permite companiilor să urmărească și înțeleagă modul în care oamenii se deplasează și interacționează în diverse spații, fie că este vorba de magazine sau spații de producție.
- Excel beneficiază de un nou JavaScript API care permite dezvoltatorilor să creeze propriile categorii de date și add-in-uri sau soluții personalizate.
- Microsoft Editor integrează Context IQ pentru a oferi utilizatorilor finali asistență predictivă în diverse operatiuni.
- PowerPoint beneficiază acum de funcționalitatea Recording studio pentru integrarea de ilustrație video în prezentări.
- Microsoft Loop este o nouă aplicație care oferă utilizatorilor posibilitatea de a colabora în mod flexibil utilizând o singură soluție. Loop are trei elemente de bază: Loop components (anterioara Fluid components), Loop pages și Loop workspaces. Loop components permite utilizatorilor să realizeze diverse activități și să colaboreze în proiecte, componentele putând fi de la simple liste sau tabele până la oportunități de vânzare din Dynamics 365 (noua soluție este sincronizată permanent cu aplicațiile Microsoft 365). Loop pages permite utilizatorilor să aranjeze și organizeze în mod flexibil elemente precum fișiere, date sau link-uri, în conformitate cu cerințele proiectului pe care îl realizează. Loop workspaces este un spațiu virtual partajat între mai mulți participanți la același proiect unde pot fi vizualizate și grupate toate informațiile importante.