„Sub impactul pandemiei de COVID-19, lumea a parcurs doi ani de transformare digitală în doar două luni“, declara la începutul verii Satya Nadella, CEO-ul Microsoft. România a urmat aceaşi tendinţă, iar accelerarea fenomenului de digitalizare a fost analizată pe larg în cadrul celei de a patra ediții a Microsoft Tech Day. Evenimentul, un veritabil maraton tehnologic derulat online pe parcursul a trei zile, a prilejuit prezentarea principalelor tendințe și priorități care se prefigurează, global şi local, în perioada imediat următoare.
Pericolul deficitului local de specialiști
Startul a fost dat de Violeta Luca, general manager Microsoft România, care a schițat succint strategia de abordare a actualului context pandemic, structurată pe trei etape cu obiective distincte.
- Astfel, în faza inițială, de „Răspuns“, focusul Microsoft a fost pe furnizarea de soluții capabile să asigure companiilor continuitatea afacerii în condiții de siguranță.
- Ulterior, în faza de „Redresare“, accentul s-a mutat pe reluarea activității și restaurarea proceselor de business în condiții de performanță.
- „Cea de a treia etapă este cea a «Reinventării» – în lumea post-pandemie vom avea o societate în care munca la distanță nu va mai fi o excepție, serviciile digitale vor deveni un standard în afaceri, educație și administrație publică, iar agilitatea va fi o condiție esențială pentru companii“, a precizat general managerul Microsoft România.
Violeta Luca a explicat în acest context și utilitatea inițiativei Microsoft Global Skilling, lansată în urmă cu câteva luni în scopul susținerii dezvoltării de competențe digitale. Programul facilitează accesul la resurse multiple – Microsoft Learn, LinkedIn Learning și GitHub Learning Lab – a peste 25 de milioane de oameni din întreaga lume lume, iar România se află deja printre primele trei state din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește numărul de persoane care au început cel puțin un program de învățare.
Este un rezultat important în condițiile în care țara noastră se confruntă cu un deficit major de personal cu competențe digitale avansate, iar universitătile de profil din România nu pot furniza numărul de absolvenți de care piața are nevoie. Conform unui studiu realizat anul acesta de Microsoft și LinkedIn privind necesarul de locuri de muncă în IT în România în următorii cinci ani, la momentul actual pe piața locală activează între 150.000 și 200.000 de dezvoltatori software, însă, până în 2025 va fi nevoie de trei ori mai mult. Decalajul este și mai mare în zonele care necesită specializări avansate, cum ar fi, de exemplu, cele din domeniile Data Analytics, Artificial Intelligence sau Machine Learning.
Care sunt cerințele pieței
Tema strategiei etapizate a fost preluată de Daniel Rusen, marketing & operations director Microsoft România, care a insistat asupra faptului că etapele transformării digitale nu sunt procese statice, imuabile, ci trebuie rafinate constant pentru a crește performanța lor, prin adopția de noi tehnologii inovatoare și dezvoltarea de soluții personalizate.
Rusen a prezentat în acest sens principalele direcții de dezvoltare ale companiei, prin care Microsoft adresează cerințele pieței. Una dintre acestea o reprezintă zona de analiză a volumelor mari de date, unde se înregistrează o creștere accelerată a cererii, stimulată în principal de evoluția similară a numărului de device-uri conectate, care anul acesta au depășit pragul de 50 de miliarde de echipamente. Potrivit IDC, până în 2025, se va ajunge la un volum total de 175 de Zettabytes de date stocate, însă 60-70% dintre ele vor rămâne neanalizate, organizațiile ratând astfel oportunitatea de a avea acces la informații valoroase. Una dintre soluțiile prin care Microsoft răspunde acestei nevoi critice este serviciul Azure Synapse, lansat recent. Cu autorul acestuia, companiile pot analiza în timp real volume mari de date (de peste 1 Petabytes), indiferent de tipul acestora și de modul în care au fost stocate. Serviciul Cloud livrat de Microsoft realizează atât analiza datelor structurate și a celor nestructurate, poate lucra cu soluții Data Warehouse, dar și cu cele de tip Data Lake, și este cel mai rapid serviciu de acest tip de pe piață la momentul actual.
Inteligența Artificială reprezintă și ea o direcție prioritară în strategia de dezvoltare Microsoft. „Investim constant în dezvoltarea și rafinarea serviciilor Azure, astfel încât acestea să ajungă să egaleze capacitatea umană în ceea ce privește scrisul, vorbitul sau recunoașterea unui text. În septembrie am atins nivelul de «Human parity» în ceea ce privește recunoașterea unei imagini, cu niveluri superioare de analiză a contextului și detaliilor. Toate aceste capacități de «Object Recognition», «Machine reading», «Speech recognition» sau «Machine translation» le transformăm în API-uri, pe care apoi le punem la dispoziția dezvoltatorilor software pentru a-i ajuta să creeze aplicații inovatoare“, a explicat Rusen, care a anunțat cu această ocazie și disponibilitatea suitei complete Azure Cognitive Services în limba română.
O evoluție conexă evidențiată de directorul Microsoft este aceea că din ce în ce mai mulți dezvoltatori lucrează pentru companii non-software: „În ultimii cinci ani, echilibrul s-a schimbat – dacă în 2015 procentul dezvoltatorilor care lucrau pentru companii non-IT era de 43%, în 2019 a ajuns la 61%. Este o evoluție importantă, pe care o vedem la din ce în ce mai multe companii“, a explicat Rusen, subliniind faptul că printre uneltele cele mai utilizate de aceștia se numără Visual Studio, Azure DevOps și GitHub.
Pentru mai multe detalii despre noutățile tehnologice prezentate în cadrul Microsoft Tech Day 2020, specialiștii Dendrio vă stau la dispoziție.