La Ignite Spring 2021, Microsoft a prezentat mai multe inovații pe zona soluțiilor de comunicare și lucru colaborativ. Principalele anunțuri au vizat noutățile din suitele Teams și Microsoft Dynamics 365, precum și noile platforme Viva și Mesh.
Evenimentele din 2020 au avut un impact puternic asupra planurilor de lansare ale producătorilor software. Microsoft a adaptat, de timpuriu, roadmap-ul la noile cerințe ale pieței. Rezultatul este vizibil acum atât în evoluția portofoliului de soluții – prezentată recent la Ignite Spring 2021 cât și a numărului de utilizatori activi.
Teams, vedeta Ignite Spring 2021
Cel mai relevant exemplu în acest sens este Teams, care, la un an de la lansare, devenise deja aplicația de business cu cea mai rapidă creștere din istoria companiei din Redmond. (Numărul de utilizatori a crescut de la 2 milioane în 2017 la 8 milioane în 2018).
Acesta era însă numai începutul.
În 2019 erau deja 20 de milioane de utilizatori.
În aprilie 2020 depășise pragul de 75 de milioane.
Iar în octombrie se înregistrau peste 115 milioane de utilizatori – activi zilnic!
Este explicabil deci, de ce și la Ignite Spring 2021 Teams a fost una din vedetele evenimentului, ținând capul de afiș cu mai multe funcționalități noi. Iată o selecție succintă a celor mai importante dezvoltări și actualizări anunțate cu acest prilej:
- Teams Connect – permite utilizatorilor să partajeze canalele de comunicare pentru a colabora cu orice partener, din interiorul sau exteriorul organizației. Spre deosebire de Teams Guest – funcționalitate prin care un utilizator intern poate intoduce ca „musafir“ un extern –, Connect permite mai multor organizații să partajeze un singur canal între toți membrii unei echipe. Prin intermediul Teams Connect, utilizatorii pot folosi printr-un singur canal comun funcționalitățile de Chat și Meet, pot partaja fișiere și colabora la realizarea și modificarea de documente în timp reel.
- Teams Virtual Events – oferă posibilitatea organizării de webinarii cu până la 1.000 de participanți interni sau externi, și include funcționalități avansate de înregistrare, raportare post-eveniment, susținerea de prezentări rich-media etc. Cu ajutorul Events organizatorii pot crea o pagină de înregistrare pentru un eveniment intern (de tipul meeting sau sesiune de training) sau extern (un webinar, de exemplu), pot trimite automat mail-uri de anunțare și confirmare a prezenței către participanții care se înscriu etc. Totodată, Events vine cu opțiuni avansate pentru realizarea de sondaje și ofera posibilitatea utilizării echipamentelor de tip Whiteboard. (Funcționalitățile de tip webinar vor fi incluse fără costuri adiționale în planurile de business Microsoft 365 existente.) Tot prin intermediul Events pot fi realizate și prezentări către audiențe mai mari (de până la 20.000 de participanți) prin opțiunea „View-only broadcast“, în care interacțiunea cu audiența este însă redusă.
- PowerPoint Live integrat în Microsoft Teams –prezentatorii pot acum vizualiza într-un singur ecran slide-uri, note și chat-uri și beneficiază de mai multe moduri. De exemplu, Presenter Mode oferă opțiuni avansate de personalizare a conținutului prezentat audienței, în timp ce Standout Mode permite includerea în prezentare de fluxuri video. (La acestea se vor mai adăuga în curând și modurile Reporter și Side-by-Side.) Totodată, pentru a îmbunătăți experiența audienței, a fost introdusă și funcționalitatea Dynamic View, care ajustează și personalizează automat designul prezentărilor atunci când este introdus un nou nou vorbitor și în funcție de tipul de conținut livrat.
(Daca doriți mai multe informații despre cum se modifică experiența de lucru în mediile hibride, vizionați prezentarea susținută de Jared Spataro, Corporate Vice President Microsoft 365).
Panels și Intelligent Speakers, produse hardware dedicate
Anunțurile Teams includ și zona hardware. De exemplu, noile Teams Intelligent Speakers, care pot identifica și diferenția vocile a până la 10 participanți la sesiunile desfășurate prin intermediul Microsoft Teams Room.
La acestea se adaugă produsele din gama Teams Panels, anunțate toamna trecută. Echipamentele pot fi montate în exteriorul spațiilor de întâlnire și ajută la verificarea disponibilității acestora și managementul rezervărilor. Noile funcționalități integrate sunt:
- Room Capacity Warning (monitorizează capacitatea și avertizează când se atinge limită admisă),
- Nearby Rooms (livrează informații pentru găsirea de spații libere în proximitate),
- Room Check-in Notification (trimite pe afișajul din interiorul sălii un mesaj de avertizare atunci când participanții la următoarea întâlnire asteaptă afară deja) și
- Remove Unused Scheduled Room (identifică întâlnirile care nu au mai avut loc și spațiile nefolosite aferente). Toate produsele Teams Panels pot fi conectate cu alte soluții Microsoft, precum Teams Rooms sau cu echipamentele Surface Hub.
Viva, o platformă adaptată mediului digital
O premieră absolută prezentată la Ignite Spring 2021 a fost Microsoft Viva, poziționată ca fiind prima platformă concepută pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor finali și adaptată mediului digital. Pentru această, Viva integrează unelte destinate creșterii nivelului de implicare a angajaților, soluții de învățare, instrumente de monitorizare a nivelului de Digital Wellbeing, precum și aplicații care facilitează procesul de partajare a competențelor.
Unele dintre modulele integrate – Connections, Learning, Insights și Topics – pot fi accesate și prin intermediul Teams. De exemplu, prin intermediul Viva Connections, angajații pot primi informații personalizate din interiorul companiei, cum ar fi anunțuri de uz intern, actualizări de resurse etc. (Viva Connections este deja disponibilă fără costuri aditionale pentru clienții Microsoft 365).
Viva Learning, care va fi lansată în aprilie, este o aplicație care permite crearea în Teams a unui hub central în care angajații pot colabora, accesa și partaja informații în procesul de învățare. Viva Insights, care va fi și ea disponibilă peste o lună, furnizează managerilor, team liderilor și responsabililor de proiect informații personalizate care permit îmbunătățirea eficienței echipelor și a colaborarea acestora. (Restul aplicațiilor integrate în platforma Viva vor fi lansate pe parcursul acestui an).
Dezvoltări în portofoliul Dynamics 365
De actualizări și dezvoltări a beneficiat și suita Microsoft Dynamics 365, dintre noutățile anunțate remarcându-se:
- funcționalități noi pentru Microsoft Dynamics 365 Marketing prin intermediul cărora pot fi inițiate interacțiuni în timp real cu clienții și personalizată experiența acestora cu ajutorul tehnologiilor AI;
- update-uri pentru Dynamics 365 Customer Insights, care se integrează acum cu Microsoft Azure Synapse Analytics și permite realizarea de modele AI și segmentări avansate;
- posibilitatea realizării de sondaje în timp real în Dynamics 365 Customer Voice și capabilități avansate de a colecta și analiza feedback-ul clienților;
- Microsoft Dynamics 365 Intelligent Order Management – o aplicație nouă care permite companiilor să orchestreze și automatizeze procesele, folosind AI și Machine Learning;
- extinderea integrării cu Microsoft Teams, pentru îmbunătățirea colaborării echipelor care utilizează Dynamics 365 Sales, Dynamics 365 Field Service și Dynamics 365 Customer Service, precum și pentru realizarea de evenimente promoționale hostate în Teams direct din Dynamics 365 Marketing.
De noi funcționalități beneficiază și uneltele de colaborare Microsoft Whiteboard, care pot fi acum folosite în reuniunile Teams la care participă și utilizatori externi (parteneri, colaboratori, clienți etc.)
Mesh pentru colaborare VR
O altă noutate cu care Microsoft a stârnit interesul audienței a fost și platforma Mesh, care utilizează tehnologii de tipul realitate mixtă și care poate găzdui întâlniri virtuale între utilizatorii ce folosesc echipamente de realitate augmentată (precum HoloLens, Oculus etc.). Cu ajutorul acestor soluții, participanții la meeting-uri vor fi reprezentați prin avataruri 3D realizate prin „holoportare“ (tehnologie aflată încă stadiul de testare) și vor putea utiliza în prezentări conținut 2D sau 3D. (Mai multe detalii găsiți în prezentarea susținută de Alex Kipman, Technical Fellow for AI and Mixed Reality la Microsoft):
Complementar, Microsoft a mai promis că va dezvolta și o versiune Mesh a rețelei sociale AltspaceVR, achiziționate în 2017.
Din suita de anunțuri făcute de-a lungul celor trei zile de desfășurare ale Ignite Spring 2021 nu au lipsit nici anunturile despre noile servicii Azure și nici noutățile pe zonă portofoliului de securitate, pe care le vom prezenta în postările ulterioare.